Rolada śmietanowa z borówkami to lekkie ciasto na upalne dni. Przygotowuje się ją naprawdę bardzo szybko. Gdy ciasto już się upiecze trzeba szybko je zwijać ze ściereczką, a kiedy znów stygnie, bo stygnie też szybko trzeba ubijać masę śmietanową.
Sumując dużo hałasu w krótkim czasie.
Ja swoją roladę chciałam zrobić inną niż zazwyczaj, tym razem na niebiesko, taka trochę smerfastyczna rolada 🙂 Dzieci z pewnością będą wcinać, widzę po moich, że im bardzo posmakowała.
Jeśli nie macie borówek, to dodajcie inne owoce i odpowiednią kolorem i smakiem galaretkę.
Składniki:
Na ciasto:
* 10 dkg mąki
* 10 dkg cukru
* 4 jajka rozm. L
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli do białek
Na masę:
* 350 ml śmietanki 30% albo 36%
* 1 niebieska galaretka
* 100 ml wody
* 2 łyżki cukru pudru
* 1/2 szklanki borówek
Polewa:
* 1 łyżka masła
* 1/2 tabliczki czekolady
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżki wody
* odrobina cukru waniliowego
* cukier biały do smaku
Upiekłam biszkopt
Białka oddzieliłam od żółtek.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, po łyżce dodawałam cukier. Dodawałam kolejno po jednym żółtku jednocześnie ubijając.
Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam z jajkami.
Piekłam w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut na największej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już się upiekło przykryłam je ściereczką a na ściereczce położyłam największą deskę do krojenia jaką miałam w domu. Przekręciłam w ten sposób ciasto na wierzchem do dołu. Musiałam działać szybko, by zawinąć ciasto w roladę dopóki było gorące. Ściągnęłam delikatnie pergamin i za pomocą ścierki, którą położyłam wcześniej na wierzch ciasta zaczęłam zwijać w roladę. Pozostawiłam tak do ostygnięcia.
Zrobiłam masę śmietanową
W 100 ml gorącej wody rozpuściłam galaretkę i odstawiłam do ostygnięcia.
W misce ubiłam śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę, dolałam galaretkę, wsypałam borówki i wymieszałam. Wstawiłam na ok. 10 minut masę do lodówki, by odrobinę stężała. Po tym czasie odwinęłam roladę i wyłożyłam masę równomiernie. Zwinęłam roladę i wstawiłam do lodówki.
Zrobiłam polewę
Masło, wodę, czekoladę i cukry roztopiłam i dodałam kakao. Nie gotowałam. Wymieszałam na jednolitą masę i lekko przestudzoną polałam ciasto.
Smacznego!
Lidka