Filet z ćwiartki kurczaka w sosie pieczarkowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo proste a jakże smaczne jedzenie z mięsa nogi kurczaka.
Kupuję zazwyczaj gotowe mięso bez kości, jest to wygodne i zaoszczędza wiele czasu podczas przygotowania obiadu. Jeśli macie cierpliwość to możecie ofiletować ćwiartkę kurczaka, ja jej nie mam jak coś 😀
Jedzenie proste, proste do zrobienia, ale bardzo smaczne! Dlatego też dzielę się z Wami moim pomysłem na obiad. Ktoś się skusi?
Piszcie, jeśli przepis Wam się podoba a jeśli przygotujecie sami według tego pomysłu to dzielcie się ze mną foto, będzie super!

Składniki:
* 50 dkg mięsa z ćwiartki kurczaka
* 20 dkg pieczarek
* 1 cebula
* 100 ml śmietanki 30%
* masło
* natka pietruszki

* sól, pieprz

Mięso pokroiłam w kostkę i obsmażyłam z każdej strony na rozpuszczonych dwóch łyżkach masła. Odsunęłam na bok zawartość patelni i dodałam pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Mieszałam pieczarki i cebulę dotąd aż zmniejszyły swoją objętość, następnie wymieszałam z mięsem. Smażyłam wszystko ok. 10 minut, dotąd aż mięso było miękkie. Oprószyłam solą.
Dolałam śmietankę i na małym ogniu redukowałam sos. Na koniec, gdy sos już zgęstniał dodałam natkę pietruszki i posiekaną natkę pietruszki ok. 1 łyżki. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Jak widać na zdjęciach podałam z ziemniakami i fasolką szparagową. Mega pyszne połączenie!

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x