Pieczony filet z kurczaka marynowany w jogurcie naturalnym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jeśli nie macie pomysłu jak urozmaicić obiad, w którego skład wchodzi filet z piersi kurczaka, to podsuwam pomysł.
Pieczony filet z kurczaka marynowany w jogurcie naturalnym, to delikatne i pyszne wydanie tego rodzaju mięsa. Rozpływa się w ustach!
Przygotowanie jest wręcz banalne. Wystarczy wymieszać składniki na marynatę i włożyć do niej mięso a następnego dnia upiec.
U mnie w domu pomysł sprawdził się. Tym razem zrobiłam filet ubogacony smakowo i aromatycznie w ziołach, ale w papryce również będzie pyszny. Wszystko zależy na jakie smaki mamy ochotę. Dodawajcie przypraw wedle własnego smaku.

Składniki:
* 500 g fileta z piersi kurczaka
* 400 ml jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku
* zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
* lub papryka ostra i słodka

Do jogurtu dodałam sól, czosnek i zioła. Tu jest dowolność doprawiania takiego mięsa, jako bazę przyjęłam jogurt, sól i czosnek. Chciałam by mój filet pięknie pachniał ziołami, więc przyprawiłam go odrobiną bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu.
Oczyszczone filety z piersi kurczaka włożyłam do marynaty jogurtowej i wstawiłam na całą noc do lodówki. Na następny dzień w porze obiadowej wyjęłam je z marynaty, ułożyłam na kratce do pieczenia i polałam marynatą, co pozostała w naczyniu. Piekłam mięso w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Smacznego!
Lidka

4 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x