Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Autor Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie charakterystyczne dla wschodniej części Polski, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mieszkając na wsi często jadło się różnego rodzaju pierogi a te u nas gościły często na stole.
Przeniosłam wiele przepisów z dzieciństwa do mojej dorosłej już kuchni, między innymi te właśnie pierogi.
Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.
 
 
Składniki:
 
Na ciasto:
* 500 g mąki
* 1/4 kostki masła
* szczypta soli
* woda ok. 60-70 st.C
 
Na farsz:
* 20 dkg kaszy gryczanej
*40 dkg białego sera
* 1 cebula
* kawałek słoninki ok. 15 dkg
* sól, pieprz
 
Dodatkowo na omastę:
* śmietana 
* stopiona słoninka z cebulką
* 1 łyżka oleju do gotowania 
* 1/2 łyżeczki soli do gotowania
 
Kaszę uparowałam. Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować.
Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą.
Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku.
Zrobiłam ciasto.
Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy.
Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy.
Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi.
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli do ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Lidka
3.8 5 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Pierogi love w każdej postaci 🙂

Agata
4 lat temu

Kocham pierogi,a w tej wersji są absolutnie przepyszne. U mnie czasami do takiego farszu dodaję jeszcze boczek, wtedy są o niebo lepsze w smaku.

Kasia
Kasia
3 lat temu

Mieszkam na Lubelszczyźnie od urodzenia, a ani w domu rodzinnym ani u znajomych nikt nie robił tych pierogów:( muszę spróbować, tylko jak przekonać do naszych smaków męża – flancowanego Kurpia….

Katarzyna
3 lat temu

Muszę spróbować takich pierogów z kaszą. Widziałam już takie nawet w sklepach, ale lepiej zrobić samemu 🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Moja babcia często robiła takie pierogi, tylko ciasto ręką rwała i z kulki formowała dość gruby kawałek na pieroga. Wspomnienie z dzieciństwa.

Translate »
6
0
Would love your thoughts, please comment.x