Szarlotka sypana

Autor Pieprzyć z Fantazją

Szarlotka sypana to szarlotka prosta w przygotowaniu. W sam raz dla zabieganych i cierpiących na brak czasu na pieczenie i stanie w kuchni przy blacie.
Usłyszałam o niej dość dawno, ale a to nie miałam kaszy manny a to jabłek. Zrobiłam raz a potem już pamiętałam by mieć pod ręką te proste składniki.

W domu podsumowali ten wypiek: bardzo smaczna! To dzielę się z Wami przepisem.

Składniki:

*1 szklanka mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka kaszy manny
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 kostki zimnego masła
* cynamon
* jabłka ok. 1,5 kg

Wymieszałam w misce mąkę, proszek do pieczenia cukier oraz kaszę.
Jabłka pokroiłam w drobną kostkę.
Blaszkę o wymiarach 21×24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na nią 1/3 części sypkich składników. Na to wyłożyłam połowę jabłek. Wszystko posypałam 1/3 częścią sypkich produktów. Wyłożyłam drugą część jabłek i posypałam je cynamonem. Całość posypałam ostatnią częścią suchych produktów. Kostkę masła starłam na tarce o grubych oczkach posypując nim wierzch ciasta.

Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Notatki:
* pokroiłam jabłka w kostkę, proponuję zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, ciasto wtedy będzie równe
* miałam jabłka odmianę renetę
* można masło pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi wierzch ciasta

Smacznego!
Lidka

4.5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Robiłam dawno,jedno z szybszych ciast i smakuje super 🙂

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

kocham ją! moja mama kiedyś co tydzień ją piekła:)

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x