Chcesz obiad zrobić smacznie i szybko? To proponuję karkówkę zapiekaną z warzywami. Obiad bez większego wysiłku a jaki smaczny! Wystarczy karkówka, warzywa i składniki na marynatę. Jestem miłośnikiem mięska, a szczególnie jak ma trochę tłuszczyku.
Można określić to jedzenie mianem obiadu dla leniwych, ale nie określę. Bardzo smaczne jedzenie i wystarczy tylko wrzucić do jednego worka, przecież nie chodzi o to by się napracować tylko o to, by smacznie zjeść.
Marynatę do karkówki skomponowałam sama, jest bardzo smaczna, a gorczyca z musztardy francuskiej cudownie pęka podczas gryzienia prawie jak bąbelki w bubble tea.
Mięso możecie zestekować sami w domu, ale jak widzę, że w sklepie mają stekownicę to proszę pracownika działu mięsnego o przepuszczenie plastrów przynajmniej raz przez tę maszynkę. Na grilla wolę dwukrotnie zestekowaną, ale to już inny temat – na sezon grillowy.
Warzywa przyprawiłam samą solą, ale możecie dodać swoich ulubionych ziół do warzyw.
Składniki:
* 4 plastry karkówki
* 1/3 szklanki ketchupu (ja miałam łagodny)
* 2 łyżki musztardy francuskiej
* 1 łyżka musztardy miodowej
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka majeranku
Warzywa:
* 1 marchew
* 1 papryka
* 1/2 niedużej cukinii
* 1 cebula
* 3 ziemniaki średniej wielkości
* 3-4 łyżki oleju
* sól
Zrobiłam marynatę do karkówki z podanych składników, wymieszałam je w misce i włożyłam do marynaty plastry karkówki. Obtoczyłam z każdej strony mięso marynatą, przykryłam folią spożywczą miskę i wstawiłam do lodówki, u mnie to była cała noc, ale wystarczy 3-4 godziny.
Marchew pokroiłam w grube plastry ok. 1,5 cm grubości, paprykę w grubą kostkę, cebulę w grube piórka a ziemniaki w grubą kostkę. Warzywa przełożyłam do miski, skropiłam olejem i oprószyłam solą.
Włożyłam warzywa do worka a na warzywa położyłam plastry karkówki, marynatę co pozostała z mięsa wylałam na plastry.
Piekłam w 140 stopniach przez ok. 1 godzinę i 40 minut.
Smacznego!
Lidka