Fasolka po bretońsku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Klasyka polskiej kuchni, czyli fasolka po bretońsku.

Fasolka po bretońsku każdy ją zna, większość lubi. Mój przepis na fasolkę jest prosty i niedrogi, ale za to bardzo smaczny. Jest wiele przepisów na nią. Sama na swoim blogu już mam jeden na bazie mięsa wieprzowego, tak trochę na bogato. Jednak nie trzeba wielu składników by ugotować pyszny obiad.

Do zrobienia tej fasolki użyłam własnej roboty przecieru pomidorowego, jeśli takiego nie macie to świetnie sprawdzi się passata pomidorowa, sama często po nią sięgam, gdy skończą mi się zapasy własnego.
Zdarza mi się przyprawiać gotową przyprawą do fasolki, pewnie też macie jakieś swoje ulubione, ale warto mieć w zanadrzu przyprawy, które wymieniłam w składnikach. W razie braku gotowej mieszanki świetnie można przyprawić to danie samemu.

Fasolka po bretońsku: składniki:

  • 40 dkg fasoli Jaś
  • 20 dkg boczku wędzonego lub parzonego
  • 40 dkg kiełbasy np. podwawelskiej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • gotowa przyprawa do fasolki bądź skomponowana z przypraw: rozmaryn, cząber, kolendra, pieprz ziołowy, papryka ostra, papryka słodka, czosnek
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • opcjonalnie 1 cebula do zasmażki

Fasolka po bretońsku – wykonanie:

Do garnka przełożyłam opłukaną fasolę, zalałam zimną wodą i pozostawiłam w niej na całą noc.
Na drugi dzień gdy już fasola napęczniała dolałam jeszcze wody tyle, by stanowiła podwojoną część fasoli, dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Włączyłam ogień pod garnkiem i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem.

W czasie gdy fasolka się gotowała, na suchej patelni usmażyłam pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodałam do gotującej się fasolki. Odrobinę posoliłam.

Gdy fasolka już była miękka a woda częściowo wygotowała się dolałam przecier pomidorowy i koncentrat, dodałam przyprawę do fasoli i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.

Zrobiłam zasmażkę z masła i mąki, wyłączyłam ogień pod garnkiem i dolałam zasmażkę. Wymieszałam i odstawiłam na ok 15 minut. Po tym czasie doprawiłam do smaku przyprawami. Jeśli dodajesz cebulę, to najpierw zarumień ją na tłuszczu a następnie dodaj mąkę.

Smacznego!
Lidka

W temacie:
Nadmiar fasoli mrożę

4 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
https://rafalcook.com/

Cuś pięknego 🍺👏

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Jak ja lubię to danie! Niestety nie mogę sobie pozwolić na takie rarytasy, więc popatrzę

iza
3 lat temu

bardzo lubię fasolke ale dawno nie robiłam

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x