Kotlety mielone z fileta drobiowego bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka niedrogich składników, by zrobić niebanalny obiad. Podany z ziemniakami i ulubioną surówką zadowoli każdego miłośnika kotletów.
Są delikatne w smaku i soczyste, wiadomo wszystko zależy jak długo się je smaży. Ja smażę na średnim ogniu do zezłocenia się skórki, uzyskuję wtedy pożądany efekt, kotlety rozpływają się w ustach.
Niegdyś nie robiłam ich często, ale teraz uwielbiam! Najważniejsze, że smakują dzieciom. Sól, pieprz to podstawowe przyprawy, nie dodaję żadnych gotowych mieszanek do tego mięsa, ponieważ z pewnością tylko popsuły by smak. Można dodać odrobinę natki pietruszki, jeśli macie świeżą bądź mrożoną.
Cebulki nie rumieniłam na oleju, ale dodałam świeżą, startą na tarce o grubych oczkach. Uznałam, że podrumieniona będzie zbyt agresywna w smaku dla delikatnego mięsa z fileta kurczaka.
Jak zrobić smaczne mielone drobiowe kotlety? Wystarczą proste składniki, proste przyprawienie i smażenie nie na wiór a na umiarkowanie średnim ogniu. Mięso z fileta nie potrzebuje wszakże mocnej obróbki cieplnej.
No to smażymy kotlety!
Składniki (na 5 kotletów)
- 40 dkg mielonego mięsa z fileta drobiowego
- 1 mała cebulka
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 5-6 łyżek bułki tartej
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
Do zmielonego mięsa dodałam startą na tarce o grubych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wymieszałam zawartość miski i odstawiłam na ok. 30 minut, by bułka tarta napęczniała i scaliła masę.
Dłońmi formowałam kulki i delikatnie spłaszczyłam, obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na patelni na rozgrzanym oleju do momentu aż skórka nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Lidka
zjadłabym sobie kotlecika
Tym obiadem zdecydowanie trafiłaś w moje gusta i w moją dietę 🙂