Dania główne

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Pinterest LinkedIn Tumblr

Jedni kochają a drudzy nienawidzą: podroby. Ja jestem w gronie miłośników wszelakich podrobów i mam szczęście, że w domu zajadają się nimi również.
Nie jest może miła obróbka tego rodzaju mięsa przed gotowaniem, ale z czasem wszystko da się ogarnąć bez mrugnięcia okiem.
Tym razem na talerzu ląduje wątróbka z kurczaka. Jest to o wiele delikatniejsze mięso w smaku niż wątroba wieprzowa. Jednak lubię i wieprzową i drobiową.
Jestem ciekawa jak Wy przyrządzacie wątróbkę drobiową, ja robię ją na kilka sposobów.
Tu opisałam jak robię wątróbkę z jabłkiem.

Składniki:
* 1 kg wątróbki drobiowej
* 1 jabłko (najlepiej kwaskowate)
* 2 cebule 
* majeranek ok. 1 łyżki
* sól, pieprz
* 1-2 łyżki masła
* 3 – 4 liście laurowe 
* 6 ziarenek ziela angielskiego
* mleko

Wątróbkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i zalałam mlekiem.
U mnie stała w mleku przez całą noc, ale krótszy czas moczenia w mleku też wystarczy.

Na drugi dzień odsączyłam mleko z wątróbki.

Cebulkę pokroiłam w pół talarki, jabłko w drobną kostkę. Podsmażyłam to wszystko na maśle.

Po kilku minutach dodałam wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie.

Wątróbki nie smaży się długo bo stwardnieje. Dlatego też pilnowałam aby obsmażyła się z każdej strony, zmieniła kolor na jaśniejszy i lekko napuchła.
Na sam koniec oprószyłam solą, pieprzem i majerankiem.

Tym razem podałam z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Czasami serwuję z ziemniakami albo kaszą jęczmienną. Ogórek kiszony do wątróbki pasuje idealnie!

Notatki:
* 1 kg wątróbki, ale po oczyszczeniu z czasami trafiającej się żółci, żyłek i przerostów zostaje ok. 80-90 dkg

Smacznego!

Lidka

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
rodzina
1 rok temu

Ten przepis jest wiarygodny . Od dziś znajduje się w moim menu .

Irena - Hooltaye w podróży
6 miesięcy temu

Bardzo lubię wątróbkę. Nie jadłam wieki, w sklepie jest rzadko.
Smażenie krótko i pieprzenie na koniec.Soli prawie nie używam.
Ty mi dajesz inspiracje 🙂

Katarzyna
2 miesięcy temu

Do niedawna nie robiłam wątróbki z jabłkiem. Ale teraz nie wyobrażam sobie inaczej 🙂

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x