Kapusta z grochem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Najlepsza kapusta z grochem, to była kapusta w wykonaniu babci. Kiedyś to danie robiło się nie tylko od święta, ale również w ciągu roku.

 

Kapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne.
Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor.
Jak byłam dzieckiem tata jeździł z rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne!

Podczas przygotowania tej kapusty ugotowałam osobno groch i kapustę. Proponuję również na wywarze z gotowania grochu ugotować kapustę. Smak grochu będzie bardziej intensywny. 
Moja babcia gotowała taką kapustę również z białą fasolą, to było pyszne!

Kapusta z grochem – składniki:

Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
niepełna szklanka grochu „połówki”
1 cebula
1/3 szklanki oleju rzepakowego
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
 

Jak zrobić kapustę z grochem?

  • Kapustę przelałam wodą i odcisnęłam.
  • Przełożyłam do garnka, dolałam wody równo z kapustą, dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i włączyłam ogień pod garnkiem. Ugotowałam do miękkości.
  • Groch opłukałam i ugotowałam w rondlu. Odcedziłam.
  • Dodałam groch do kapusty, posoliłam i chwilę jeszcze gotowałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i zrumieniłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam do kapusty. Wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz dosypałam 1 łyżkę majeranku.

Smacznego!
Lidka

5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x