Najlepsza kapusta z grochem, to była kapusta w wykonaniu babci. Kiedyś to danie robiło się nie tylko od święta, ale również w ciągu roku.
Kapusta z grochem kojarzy mi się z babcią, domem obitym trzciną i wigilią. Z sentymentem zawsze przygotowuję to danie. Jest proste i jak tradycja wigilijna nakazuje postne.
Użyłam tu oleju rzepakowego swojskiego tłoczenia. Można taki kupić na każdym zieleniaku, targu. Najlepszy jest taki kupiony prosto od gospodarzy. Olej ten ma piękny zapach i kolor.
Jak byłam dzieckiem tata jeździł z rzepakiem na sprzedaż a wracał z buteleczkami tego oleju. Smarowaliśmy chleb takim olejem, kładliśmy cebulę i soliliśmy. Takie kanapki były pyszne!
Podczas przygotowania tej kapusty ugotowałam osobno groch i kapustę. Proponuję również na wywarze z gotowania grochu ugotować kapustę. Smak grochu będzie bardziej intensywny.
Moja babcia gotowała taką kapustę również z białą fasolą, to było pyszne!
Kapusta z grochem – składniki:
Jak zrobić kapustę z grochem?
- Kapustę przelałam wodą i odcisnęłam.
- Przełożyłam do garnka, dolałam wody równo z kapustą, dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i włączyłam ogień pod garnkiem. Ugotowałam do miękkości.
- Groch opłukałam i ugotowałam w rondlu. Odcedziłam.
- Dodałam groch do kapusty, posoliłam i chwilę jeszcze gotowałam.
- Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i zrumieniłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam do kapusty. Wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz dosypałam 1 łyżkę majeranku.
Smacznego!
Lidka