Najlepsze i najsmaczniejsze są śledzie, które zrobi się samemu w domu. Od wielu lat przygotowuję je sama i robię to chętnie, ponieważ widzę jak domownicy pałaszują te przekąski. W okresie świątecznym robię zawsze po kilka rodzajów tego przysmaku.
Śledzie z suszonymi pomidorami z włoską nutą ziół, proste do przygotowania i smaczne, co jest najbardziej istotne. Składniki na tę pyszną przekąskę są dostępne w sklepach przez okrągły rok, więc mam nadzieję, że skusicie się robić je również w ciągu roku i nie skupiać się jedynie na okresie świątecznym.
Co potrzebujemy by zrobić śledzie z suszonymi pomidorami?
Składniki:
3 matiasy
5 szt. kawałków suszonych pomidorów z zalewy
2 większe ząbki czosnku
1 nieduża cebula
1/2 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano
1/3 szklanki oleju rzepakowego
olej z zalewy z suszonych pomidorów (ok. 1/3 szklanki)
1/3 szklanki octu
1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
Jak zrobić śledzie z suszonymi pomidorami?
- Matiasy opłukałam i moczyłam przez godzinę w zimnej wodzie, po tym czasie odsączyłam z wody i pokroiłam w paski ok 1-2 cm.
- Suszone pomidory z zalewy pokroiłam drobno i przełożyłam do miski. Czosnek posiekałam i połączyłam z pomidorami.
- Cebulę pokroiłam w piórka i zarumieniłam na złoto na oleju. Wystudzoną przełożyłam do miski.
- Dodałam oregano i bazylię.
- Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet.
- Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki
Najlepsze do spożycia były po ok. 3 dniach.
Notatki:
* jeśli ktoś nie lubi kwaśnych, można dodać odrobinę mniej octu a w to miejsce wlać olej rzepakowy bądź z zalewy z pomidorów
* podałam porcję na słoik 0,5 l
* dobrze będzie jeśli zalewa będzie zakrywać matiasy w słoiku. Jeśli będzie sporo poniżej poziomu śledzi proporcjonalnie zwiększyć
Smacznego!
Lidka