Popieprzone śledzie na zakąskę

Autor Pieprzyć z Fantazją

Popieprzone śledzie na zakąskę to śledzie marynowane w pieprzu, oleju i occie. Wbrew temu co nasuwa skład marynaty są bardzo delikatne w smaku. Zaręczam, że posmakują wielu z Was.
Posmakowałam ich najpierw u koleżanki a potem już robiłam je w domu dość często i często będę je robić, ponieważ znikają w oka mgnieniu!

Wystarczy tylko kilka prostych składników i możemy cieszyć się niebagatelnym smakiem śledzia.

Składniki:
6 płatów śledzi a’la matias
pieprz 
3/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
3 ogórki konserwowe średniej wielkości
2 liście laurowe 
5 ziarenek ziela angielskiego
1 cebula duża

  • Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 3 godziny, dwukrotnie przez ten czas zmieniałam wodę.
  • Wyjęłam śledzie z zalewy, odsączyłam i oprószyłam pieprzem po wewnętrznej stronie płatu. Odstawiłam na 30 minut.
  • Pokroiłam po tym czasie śledzie w paski i przełożyłam do pojemnika.
  • Wymieszałam olej z octem, dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego, dodałam liść i ziele i wymieszałam wszystko z octem i olejem. Taką zalewą zalałam śledzie i wymieszałam.
  • Wstawiłam pod przykryciem do lodówki, po dwóch dobach już są znakomite w smaku!

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
1 rok temu

Pyszna propozycja śledzi 🙂

Anna
4 miesięcy temu

Dobrze popieprzone śledzie są dobre. A w ogóle teraz jest czas śledzia!

Aneta Krasińska
4 miesięcy temu

Osobiście śledzi nie lubię, ale mąż się zajada, więc ucieszy się, jak przygotuję takie pyszności.

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
4 miesięcy temu

Moja mama zawsze mi powtarza : W prostocie siła. Dlatego z przyjemnością wypróbuje Twój przepis, bo jeszcze z takimi dodatkami nie jadłam. A jako śledziara, która uwielbia je pod każdą postacią jestem zobligowana je przetestować. Patrząc już na samo zdjęcie- ślinka cieknie 😉

Irena -Hooltaye w podróży
4 miesięcy temu

Im więcej udziwnień, tym gorzej.
Twój przepis jest idealny. Najważniejsze to cudowne matiasy.
Uwielbiam śledzie w każdej postaci.
Dzięki za przepis Królowo Śledzia 🙂

Marzena
4 miesięcy temu

Dla mnie wsztstkie śledzie są najlepsze i każdych próbuję. Dlatego Twoich też spróbuję. Zresztą z takich składników muszą być dobre ☺️

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu

Nazwa śledzi adekwatna do nazwy bloga. Zapowiada się niezwykle smaczna uczta 🙂

Viola z My British Journey
4 miesięcy temu

Takie sledziki wlasnie zakroluja u mnie na Wigilie,w podobny sposób zamarynowałam i juz sie nie moge ich doczekac. Pieknych Świąt Bożego Narodzenia ❄🎄🌟

Beata M.
4 miesięcy temu

Mniam 😋

Translate »
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x