Pijane rodzynki – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją
Pijane rodzynki to ciasto biszkoptowe z masą budyniową i rodzynkami w czekoladzie.
Nazwa tego ciasta nasuwa już z jakim jest dodatkiem, także nie wskazane jest tym ciastem częstować dzieci. Od siebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem.
Ciasto na każdą okazję, pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Gotowana masa z pewnością przedłuża okres ważności ciasta, ale nie sądzę by z takim problemem się spotkać.
Tu czy na grupach kulinarnych padały pytania o masę – „czy masło z budyniem połączy się?”. Tak połączy się, trzeba tylko cierpliwie mieszać, można do tego użyć miksera. Na początku nie wygląda może ona dobrze, ale powtórzę: składniki masy gorącej połączą się.
 
 
 Składniki:
 Na ciasto:
7 jajek rozm. L
7 łyżek cukru 
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Na krem:
3 budynie czekoladowe (bez cukru)
5 łyżek cukru
0,5 l mleka
20 dkg masła
 Na polewę:
 30 dkg rodzynek
1/2 szklanki rumu
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna lub deserowa
10 dkg masła

Upiekłam biszkopt

  • Rodzynki zalałam rumem na 12 godzin.
  • Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka i chwilę jeszcze ubijałam.
  • Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie.
  • Ciasto podzieliłam na pół. Jedną połowę wylałam do blaszki 35×20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 – 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Do drugiej części ciasta dodałam przesiane kakao i wymieszałam. Piekłam tak samo jak pierwszą część ciasta.

Zrobiłam masę budyniową

  • Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam.
  • Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam do gotującego się budyniu pokrojone masło . Mieszałam dotąd aż uzyskałam jednolitą masę i masło połączyło się z gorącym budyniem. W trakcie mieszania jak już masło się rozpuściło wyłączyłam ogień pod rondlem.
  • Gorącą masę wylałam na jasny blat ciasta i równo rozprowadziłam. Przykryłam drugim ciemnym blatem.
  • Polałam polewą z rodzynkami.
  • W rondlu zagotowałam 2 łyżki wody i rozpuściłam masło oraz pokruszone czekolady. Rozpuściłam i wymieszałam na jednolitą masę. Trochę przestudziłam.
  • Do polewy czekoladowej dodałam rodzynki odsączone z alkoholu i wymieszałam. Taką polewę wylałam na wierzch ciasta.
Kiedy ciasto już ostygło wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Notatki:
* zamiast rumu można rodzynki namoczyć w wódce z dodatkiem olejku rumowego
* alkoholem z moczenia rodzynek można nasączyć biszkopt
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
4 lat temu

na to ciasto od dawna mam chęć

Lena
4 lat temu

genialne ciacho!

slodki.zakatek
4 lat temu

Tyle tu ciekawych przepisów. Dostalam oczoplasu!

Di bloguje
4 lat temu

Ale pyszne ciacho!

Unknown
4 lat temu

Bardzo łanie,ciekawie i apetycznie wygląda to ciasto musi być chyba bardzo dobre.

Myśli Potarganej
4 lat temu

Jako pierwsze mi się pokazało po wspaniałej informacji, że ruszyła twoja strona na nowym serwerze 🙂 Przypadek? Nie sądzę? Opijamy ! Gratulacje Lidziu 🙂

Małgorzata
4 lat temu

Jak pijane to biorę w ciemno! Robiłam ciasto z pijanymi śliwkami więc podejrzewam, że to również by mi bardzo posmakowało. Tym bardziej, że wygląda bardzo kusząco i apetycznie!

Minimili
4 lat temu

Szkoda, że rodzynki trzeba zalać na 12 godzin. Nie wiem, czy doczekam;-)

Marzena
3 lat temu

Ojj zjadło by się 😀 Mniam ! Już po samych zdjęciach mam ochotę 🙂

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x