Pizzerinki na cieście drożdżowym to mini pizze, małe przekąski, świetnie sprawdzają się na sylwestra, imprezy i inne okoliczności. Świetnie też pasują na przyjęcia dla dzieci. Sprawdzą się również w każdej innej sytuacji, wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno.
Dodatki do nich komponujemy sami, ja użyłam tych najbardziej popularnych, dodałam pieczarki, ser i szynkę. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce i na co mamy ochotę. Sos do pizzerinek najlepiej jakby był rzadszy, chodzi bardziej o nawilżenie ciasta, niż o nafaszerowanie sosem.
W domu podczas ich pieczenia unosił się piękny zapach ziół i nie mogłam się oprzeć by nie spróbować prosto po wyjęciu z piekarnika. Proszę uważać z tym jednak, można się poparzyć.
Jakich składników potrzebujemy do pizzerinek?
30 dkg mąki pszennej
7 g drożdży suchych albo 2 dkg świeżych
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
120 ml wody
5 dkg masła
bazylia, oregano
Dodatkowo:
wędlina pokrojona jak na kanapki
żółty ser
6 pieczarek
bazylia, oregano, sól, cukier
50 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
jajko
5 łyżek mleka
50 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
jajko
5 łyżek mleka
Jak zrobić pizzerinki drożdżowe?
1. Zrobiłam ciasto
- Mąkę przesiałam przez sitko, rozpuściłam masło i ostudziłam.
- Do letniej wody dodałam pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki z tej odmierzonej, wymieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia.
- Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do przesianej mąki. Wbiłam rozkłócone jajko, dosypałam sól i wlałam roztopione masło. Dosypałam po 1/3 łyżeczki bazylii i oregano.
- Wyrobiłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia.
2. Przygotowałam sos i dodatki
- Przecier wymieszałam z koncentratem pomidorowym, dodałam 1/4 łyżeczki soli i po tyle samo oregano i bazylii i cukru.
- Pieczarki i ser starłam na tarce o grubych oczkach, wędlinę pokroiłam w paski.
3. Zrobiłam pizzerinki
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części, ponieważ tak było mi łatwiej później rolować.
- Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 2-3 mm i posmarowałam przygotowanym sosem.
- Posypałam żółtym serem, startymi pieczarkami i wyłożyłam wędlinę. Całość jeszcze posypałam odrobiną żółtego sera. Oprószyłam bazylią i oregano.
- Zwinęłam roladę i odkrawałam krążki z rolady ok. 1,5-2 cm szerokości.
- Wyłożyłam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną odkrojoną i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20 – 30 minut.
- Boki i wierzch posmarowałam wymieszanym z mlekiem rozkłóconym jajkiem.
- Piekłam ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Smacznego!
Lidka
Takie pizzerinki to mogłabym jeść o każdej porze 🙂
Pyszność nad pysznościami. Jeszcze nie robiłam nigdy ciasta drożdżowego. Muszę się przemóc i spróbować .
Uwielbiam pizzę, a Twoja propozycja kusi strasznie 🙂 Jak tylko będę mogła jeść takie cuda to rzucam się do roboty 🙂
Pozdrawiam 🙂