Pizzerinki na cieście drożdżowym

Autor Pieprzyć z Fantazją
Pizzerinki na cieście drożdżowym to mini pizze, małe przekąski, świetnie sprawdzają się na sylwestra, imprezy i inne okoliczności. Świetnie też pasują na przyjęcia dla dzieci. Sprawdzą się również w każdej innej sytuacji, wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno.
Dodatki do nich komponujemy sami, ja użyłam tych najbardziej popularnych, dodałam pieczarki, ser i szynkę. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce i na co mamy ochotę. Sos do pizzerinek najlepiej jakby był rzadszy, chodzi bardziej o nawilżenie ciasta, niż o nafaszerowanie sosem.
W domu podczas ich pieczenia unosił się piękny zapach ziół i nie mogłam się oprzeć by nie spróbować prosto po wyjęciu z piekarnika. Proszę uważać z tym jednak, można się poparzyć.

Jakich składników potrzebujemy do pizzerinek?

30 dkg mąki pszennej
7 g drożdży suchych albo 2 dkg świeżych
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
120 ml wody
5 dkg masła
bazylia, oregano
Dodatkowo:
wędlina pokrojona jak na kanapki
żółty ser
6 pieczarek
bazylia, oregano, sól, cukier
50 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
jajko
5 łyżek mleka

Jak zrobić pizzerinki drożdżowe?

1. Zrobiłam ciasto

  • Mąkę przesiałam przez sitko, rozpuściłam masło i ostudziłam.
  • Do letniej wody dodałam pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki z tej odmierzonej, wymieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia.
  • Kiedy drożdże już wyrosły dodałam je do przesianej mąki. Wbiłam rozkłócone jajko, dosypałam sól i wlałam roztopione masło. Dosypałam po 1/3 łyżeczki bazylii i oregano.
  • Wyrobiłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia.

2. Przygotowałam sos i dodatki

  • Przecier wymieszałam z koncentratem pomidorowym, dodałam 1/4 łyżeczki soli i po tyle samo oregano i bazylii i cukru.
  • Pieczarki i ser starłam na tarce o grubych oczkach, wędlinę pokroiłam w paski.

3. Zrobiłam pizzerinki

  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części, ponieważ tak było mi łatwiej później rolować.
  • Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 2-3 mm i posmarowałam przygotowanym sosem.
  • Posypałam żółtym serem, startymi pieczarkami i wyłożyłam wędlinę. Całość jeszcze posypałam odrobiną żółtego sera. Oprószyłam bazylią i oregano.
  • Zwinęłam roladę i odkrawałam krążki z rolady ok. 1,5-2 cm szerokości.
  • Wyłożyłam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną odkrojoną i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20 – 30 minut.
  • Boki i wierzch posmarowałam wymieszanym z mlekiem rozkłóconym jajkiem.
  • Piekłam ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Takie pizzerinki to mogłabym jeść o każdej porze 🙂

Sikorkowe Pasje
4 lat temu

Pyszność nad pysznościami. Jeszcze nie robiłam nigdy ciasta drożdżowego. Muszę się przemóc i spróbować .

Eve Daff
3 lat temu

Uwielbiam pizzę, a Twoja propozycja kusi strasznie 🙂 Jak tylko będę mogła jeść takie cuda to rzucam się do roboty 🙂
Pozdrawiam 🙂

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x