Rolada z szynki konserwowej i serka śmietankowego to bardzo smaczna przekąska na wszelkiego rodzaju okazje. Ja ją robię najczęściej na Sylwestra czy Wielkanoc. Fajna przekąska również na różnego rodzaju spotkania towarzyskie.
Podczas jej robienia przepis sztywno nie obowiązuje. Można dodać serek smakowy albo dodać do niego te składniki, które smakują nam najbardziej. Nie każdy przecież lubi paprykę surową. Można dodać konserwową albo wcale nie dodawać. Nic nie stoi na przeszkodzie by dodać oliwki, suszone pomidory czy kapary.
Składniki:
ok. 20 dkg szynki konserwowej w plastrach
2 serki śmietankowe typu Almette (łącznie 300 g)
3 łyżki majonezu
1 łyżka żelatyny
2 ogórki konserwowe średniej wielkości
kilka pieczarek marynowanych
papryka surowa (może być po kawałku każdego koloru papryki)
1 łyżka posiekanego koperku
opcjonalnie sól i pieprz
Rolada z szynki – jak zrobić?
- Miałam cienko pokrojone plastry szynki, rozłożyłam je na folii aluminiowej na wielkość ok. 25/35 cm. Plastry szynki zachodziły na siebie ok. 3 mm.
- W misce wymieszałam serek z majonezem, pokrojonymi pieczarkami, pokrojonym ogórkiem, paprykami i posiekanym koperkiem.
- Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklance gorącej wody i ostudziłam. Dodałam do masy serowej.
- W miarę potrzeby można doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
- Masę wymieszałam i wyłożyłam na rozłożone plastry szynki pozostawiając wolne miejsce od brzegów ok. 1,5 cm. Zwinęłam delikatnie w roladę a następnie zawinęłam w folię aluminiową na której rozkładałam plastry.
- Roladę włożyłam do lodówki na całą noc. Można ją już kroić po kilku godzinach od zrobienia.
Smacznego!
Lidka
Ale ta rolada pięknie i pysznie wygląda!
Bardzo ładnie Ci wyszła,robiłam jakiś czas temu,ale Twoja ładniejsza :*)
Ha ha! a ja gapa myślałam, że to sernik na zimno 😉
ale super wygląda
Świetna przekąska na domowego Sylwestra 😊
a co to za dziwne sushi? 😀
a takie polskie 😀
Prosta przystawka, a jakże efektowna i z pewnością pyszna 🙂 Muszę w najbliższym czasie spróbować zrobić