Polędwica łososiowa (suszony schab)

Autor Pieprzyć z Fantazją
Polędwicę łososiową z pewnością zdarzało się Wam kupować w sklepie, ale czy jedliście suszony w warunkach domowych schab? Tak to jest właśnie ta sklepowa polędwica łososiowa.
Zrobiony we własnej kuchni jest smaczny, ma piękny kolor i nie jest tak gumowaty jak ze sklepu, z całym szacunkiem dla Wszystkich producentów, ale nie od dzisiaj wiadomo, że domowe wyroby nie mają sobie równych.
Co jest potrzebne do zrobienia polędwicy łososiowej?

Z pewnością będzie potrzebna…pończocha albo siatka wędzarnicza, ja robię w pończosze. Będą nam potrzebne: sól, cukier oraz przyprawy, którymi chcemy upiększyć smakowo schab.
Potrzebny jest też oczywiście kawałek schabu, myślę że 1 kilogram tego mięsa wystarczy.
Przed jego obróbką warto odciąć warkocz, który bardzo często jest z boku mięsiwa, ładniej wtedy wygląda nasza domowa polędwica łososiowa.

Składniki na 1 kg schabu:
 
ok. 1/2 szklanki cukru
ok. 1/2 szklanki soli
Ulubione przyprawy np. 
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
czosnek granulowany
majeranek
Jak zrobić domową polędwicę łososiową?
Kupując mięso wybierałam takie co nie ma żadnych tłustych przerostów i jednolitą strukturę.
 1 doba
  • Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym.
  • Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.
2 doba
  • Mięso opłukałam z cukru pod bieżącą wodą i osuszyłam.
  • Włożyłam następnie do miski z solą i natarłam nią schab z każdej strony dokładnie.
  • Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.
Przez czas leżakowania w soli i cukrze mięso oddało wodę.
3 -7 doba
  • Na trzecią dobę opłukałam mięso z soli i osuszyłam.
  • Wszystkie przyprawy wymieszałam i natarłam nimi schab. Można użyć przypraw jakie lubimy do mięs najbardziej, ale zachęcam jednak by w każdym przypadku dodać papryki.
  • Tak natarte mięso włożyłam do pończochy. Powiesiłam w przewiewnym, chłodnym  miejscu na 5 dni.
  • Po tym czasie rozcięłam pończochę i za pomocą nożyka zebrałam nadmiar przypraw.
Zostało tylko krojenie i degustowanie tego przysmaku.
Notatki:
* po leżakowaniu w cukrze i soli przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami do mięs
* przy pierwszych próbach suszenia schabu mój schab leżakował w 3/4 szklanki cukru i soli, jednak z czasem zmniejszyłam tę ilość
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego wyrobu domowego, napisz, skomentuj, podziel się swoimi doświadczeniami bądź obawami. 
Smacznego!
Lidka
suszenie
schab w soli
schab w cukrze
5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
1 rok temu

uwielbiam!

Słodko Słodka
1 rok temu

Przepis zapisany od dawna,jeszcze nie robiłam,ale wygląda smakowicie 🙂

Cynamonowe szczęście

pychota 🙂 muszę kiedyś zrobić 🙂

Di bloguje
1 rok temu

Dawno nie robiłam. Ja średnio przepadam za takimi wędlinami, ale mój mąż uwielbia!

Margaretta
1 rok temu

Jeszcze nigdy nie robiłam domowych wędlin, a wiadomo, że domowe najpyszniejsze i zdrowe.

Wojtek
3 miesięcy temu

Nic nie gadam 😀

Rafal
3 miesięcy temu

Pysznie 👏👏👏

Ania
Ania
3 miesięcy temu

a w jakiej temperaturze powinien ów schab wisieć, bo tu na zdjęciu widzę w kuchni, gdzieś czytałam z kolei, że wisiał w przewiewnym miejscu (temp.do 20 stopni)

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x