Polędwicę łososiową z pewnością zdarzało się Wam kupować w sklepie, ale czy jedliście suszony w warunkach domowych schab? Tak to jest właśnie ta sklepowa polędwica łososiowa.
Zrobiony we własnej kuchni jest smaczny, ma piękny kolor i nie jest tak gumowaty jak ze sklepu, z całym szacunkiem dla Wszystkich producentów, ale nie od dzisiaj wiadomo, że domowe wyroby nie mają sobie równych.
Zrobiony we własnej kuchni jest smaczny, ma piękny kolor i nie jest tak gumowaty jak ze sklepu, z całym szacunkiem dla Wszystkich producentów, ale nie od dzisiaj wiadomo, że domowe wyroby nie mają sobie równych.
Co jest potrzebne do zrobienia polędwicy łososiowej?
Z pewnością będzie potrzebna…pończocha albo siatka wędzarnicza, ja robię w pończosze. Będą nam potrzebne: sól, cukier oraz przyprawy, którymi chcemy upiększyć smakowo schab.
Potrzebny jest też oczywiście kawałek schabu, myślę że 1 kilogram tego mięsa wystarczy.
Przed jego obróbką warto odciąć warkocz, który bardzo często jest z boku mięsiwa, ładniej wtedy wygląda nasza domowa polędwica łososiowa.
Składniki na 1 kg schabu:
ok. 1/2 szklanki cukru
ok. 1/2 szklanki soli
Ulubione przyprawy np.
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
czosnek granulowany
majeranek
Jak zrobić domową polędwicę łososiową?
Kupując mięso wybierałam takie co nie ma żadnych tłustych przerostów i jednolitą strukturę.
1 doba
- Usunęłam tłuste kawałki z wierzchu i umyłam schab pod bieżącą wodą. Osuszyłam ręcznikiem papierowym.
- Włożyłam następnie go do miski z cukrem i natarłam nim mięso z każdej strony dokładnie. Przykryłam naczynie folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.
2 doba
- Mięso opłukałam z cukru pod bieżącą wodą i osuszyłam.
- Włożyłam następnie do miski z solą i natarłam nią schab z każdej strony dokładnie.
- Przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 1 dobę.
Przez czas leżakowania w soli i cukrze mięso oddało wodę.
3 -7 doba
- Na trzecią dobę opłukałam mięso z soli i osuszyłam.
- Wszystkie przyprawy wymieszałam i natarłam nimi schab. Można użyć przypraw jakie lubimy do mięs najbardziej, ale zachęcam jednak by w każdym przypadku dodać papryki.
- Tak natarte mięso włożyłam do pończochy. Powiesiłam w przewiewnym, chłodnym miejscu na 5 dni.
- Po tym czasie rozcięłam pończochę i za pomocą nożyka zebrałam nadmiar przypraw.
Zostało tylko krojenie i degustowanie tego przysmaku.
Notatki:
* po leżakowaniu w cukrze i soli przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami do mięs
* przy pierwszych próbach suszenia schabu mój schab leżakował w 3/4 szklanki cukru i soli, jednak z czasem zmniejszyłam tę ilość
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące tego wyrobu domowego, napisz, skomentuj, podziel się swoimi doświadczeniami bądź obawami.
Smacznego!
Lidka
suszenie |
schab w soli |
schab w cukrze |
uwielbiam!
Przepis zapisany od dawna,jeszcze nie robiłam,ale wygląda smakowicie 🙂
pychota 🙂 muszę kiedyś zrobić 🙂
Dawno nie robiłam. Ja średnio przepadam za takimi wędlinami, ale mój mąż uwielbia!
Jeszcze nigdy nie robiłam domowych wędlin, a wiadomo, że domowe najpyszniejsze i zdrowe.
warto spróbować, zachęcam 🙂
Nic nie gadam 😀
Pysznie 👏👏👏
a w jakiej temperaturze powinien ów schab wisieć, bo tu na zdjęciu widzę w kuchni, gdzieś czytałam z kolei, że wisiał w przewiewnym miejscu (temp.do 20 stopni)
To będzie dobra temperatura,zdjęcie w kuchni do wpisu zrobiłam, bo tak naprawdę wstyd pokazać ten chaos co w domu mam w kątach🤭
Proste i łatwe, polecam jak ktoś chce spróbować swych sił – nie da się zepsuć 😁 można używać ulubionych przypraw i próbować nowych smaków. Polecam!
Witam a schab nie będzie za mocno suchy przez ten cukier?? NIE raz robiłam i był taki suchy sztywny czy przesuszony?
Nie nie będzie, ale zawsze mozna dodać mniej cukru. Są przepisy, w których nie ma cukru.
siemandero
zrobiłem zgodnie z podanymi instrukcjami ponad kilo schabu
schab dla mnie jest wyśmienity lecz ciut za słony , więc następnym razem zmniejszę ilość soli
zastanawiam się tylko jak zrobić polędwicę łososiową taką jak w sklepie czyli soczystą , nie taką zbitą i różową. może ktoś wie ?
jak zrobić polędwicę łososiową taką jak w sklepie?
zgodnie z tym przepisem wyszła super ale jednak nie taka jak w sklepie
Zrobiłem, ale mięso jest dość słone. Czy sytuacja jest do uratowania?
Już raczej nie. Pozostaje tylko kroić bardzo cienkie plastry.