Śledzie z papryką konserwową i cebulą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie z papryką konserwową na przekąskę i zakąskę, na stół świąteczny czy też imprezowy.

Co tu trzeba zrobić? Pokroić i wymieszać, papryka konserwowa świetnie komponuje smakowo ze śledziami, cebulka również.
Proporcje podaję na 3 płaty śledziowe a’la matias, ponieważ nie robię jednego rodzaju śledzia w dużych ilościach, robię kilka rodzajów. Zerknijcie do mnie na blog do zakładki Boże Narodzenie, tam znajdziecie mnóstwo pomysłów na śledzika. 

Proporcje można w dowolny sposób modyfikować. Co jest istotne w tej przekąsce, to słodycz. Moja papryka konserwowa ma słodko – kwaśny smak, jeśli macie mniej słodką, to można dosypać pół łyżeczki cukru do zalewy.
I jeszcze coś, co powtarzam jak mantrę: łączcie składniki zimne, inaczej ze śledzi pozostanie niezbyt ładna papka…
To co potrzebujemy do zrobienia śledzi z papryką?
 Składniki:
 
3 płaty śledziowe a’la matias
4 – 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
1 średniej wielkości cebula
1/5 szklanki oleju 
1/5 szklanki octu
Wykonanie:
  •  Płaty śledziowe opłukałam i namoczyłam na 3 godziny w zimnej wodzie, odlałam wodę po tym czasie i pokroiłam w paski 1,5-2 cm.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam.
  • Paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
  • W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet, dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą.

Smacznego!
Lidka

3.5 4 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
1 rok temu

Mój mąż byłby zachwycony.

Dorota
Dorota
3 miesięcy temu

Zrobiłam porcję z 6 śledzi
Marynaty w tej ilości o dużo za dużo. Dałam po 1 szklance. Zobaczę jak się przegryzie. Pieprzu nie trzeba?

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x