Bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie z papryką konserwową na przekąskę i zakąskę, na stół świąteczny czy też imprezowy.
Co tu trzeba zrobić? Pokroić i wymieszać, papryka konserwowa świetnie komponuje smakowo ze śledziami, cebulka również.
Proporcje podaję na 3 płaty śledziowe a’la matias, ponieważ nie robię jednego rodzaju śledzia w dużych ilościach, robię kilka rodzajów. Zerknijcie do mnie na blog do zakładki Boże Narodzenie, tam znajdziecie mnóstwo pomysłów na śledzika.
Proporcje podaję na 3 płaty śledziowe a’la matias, ponieważ nie robię jednego rodzaju śledzia w dużych ilościach, robię kilka rodzajów. Zerknijcie do mnie na blog do zakładki Boże Narodzenie, tam znajdziecie mnóstwo pomysłów na śledzika.
Proporcje można w dowolny sposób modyfikować. Co jest istotne w tej przekąsce, to słodycz. Moja papryka konserwowa ma słodko – kwaśny smak, jeśli macie mniej słodką, to można dosypać pół łyżeczki cukru do zalewy.
I jeszcze coś, co powtarzam jak mantrę: łączcie składniki zimne, inaczej ze śledzi pozostanie niezbyt ładna papka…
I jeszcze coś, co powtarzam jak mantrę: łączcie składniki zimne, inaczej ze śledzi pozostanie niezbyt ładna papka…
To co potrzebujemy do zrobienia śledzi z papryką?
Składniki:
3 płaty śledziowe a’la matias
4 – 5 łyżek pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
1 średniej wielkości cebula
1/5 szklanki oleju
1/5 szklanki octu
Wykonanie:
- Płaty śledziowe opłukałam i namoczyłam na 3 godziny w zimnej wodzie, odlałam wodę po tym czasie i pokroiłam w paski 1,5-2 cm.
- Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do wrzącej wody na pół minuty. Odcedziłam i schłodziłam.
- Paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
- W naczyniu, w którym miałam przechowywać śledzie wymieszałam cebulę, 4 łyżki papryki pokrojonej, dolałam olej i ocet, dodałam następnie pokrojone płaty i delikatnie wymieszałam. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do lodówki na dobę. Kilkakrotnie pomieszałam śledzie z marynatą.
Smacznego!
Lidka
Mój mąż byłby zachwycony.
Zrobiłam porcję z 6 śledzi
Marynaty w tej ilości o dużo za dużo. Dałam po 1 szklance. Zobaczę jak się przegryzie. Pieprzu nie trzeba?
Można, ale ja tu nie dodawałam, proszę się kierować swoim smakiem <3