Śledzie pieprzone

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie pieprzone najsmaczniejsze są ze świeżo mielonym pieprzem z młynka, dodaje on aromatu zwyczajnym matiasom. Bardzo prosta w wykonaniu i smaczna przekąska nie tylko na stół wigilijny czy Sylwestra, ale również na każdą okazję bez okazji. Przygotowanie zajmuje kilka chwil a konsumpcja jeszcze mniej 🙂

Na święta zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi, przepisy na nie możecie znaleźć u mnie na blogu w zakładce Boże Narodzenie. Nie wiem, które polecić, każde na swój sposób są pyszne, zależy co kto lubi.

Potwierdza się przy tych śledziach powiedzenie, że smak tkwi w prostocie.
Zwiększcie proporcjonalnie ilości, jeśli ta podana w składnikach będzie za mała.

Składniki
4 płaty śledziowe a’la matias
50 ml octu
100 ml oleju
1 cebula
pieprz

Matiasy opłukałam i moczyłam w wodzie ok. 3 godzin (można dłużej).
Wyjęłam je następnie z wody, osuszyłam i każdy podzieliłam na cztery części, oprószyłam pieprzem sowicie z każdej strony.
Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie, wrzuciłam ją na wrzątek na ok. pół minuty, odcedziłam i odstawiłam na kilkanaście minut by ostygła.
W słoiku na przemian układałam kawałki matiasów i piórka cebuli (cebula musi być całkowicie zimna, inaczej filety rozpadną się). Zalałam wszystko olejem i octem, odstawiłam następnie do lodówki. Gotowe do jedzenia były po 3 dniach.
Smacznego życzę 🙂
Lidka

4.3 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Rafal
3 lat temu

Bravo 👏👏👏

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Nazwa śledzi adekwatna do nazwy strony 🙂 Pysznie kochana

iza
3 lat temu

proste a pyszne

Beata M.
3 lat temu

Pyszne 😍

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x