Ciasto cappuccino ma wiele wersji i każda z nich jest pyszna. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze dwa przepisy na podobne ciasto. W poprzednich przepisach nie ma jednak ciasta biszkoptowego pieczonego, ale spód przygotowany z gotowych biszkoptów.
Cappuccino jest ciastem na każdą okazję, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Zachęcam by upiec takie ciasto jeśli tylko lubicie kawę cappuccino, gwarantuję, że posmakuje Wam bardzo!
To ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie, z dodatkiem bitej śmietany, biszkoptów oraz masy cappuccino.
Użyłam tu 1,5 opakowania kawy cappuccino, można użyć 1 opakowanie, ale ja chciałam uzyskać intensywny smak kawy. Miałam cappuccino orzechowe, można użyć o dowolnym smaku.
Składniki:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 łyżek oleju
* szczypta soli
Masa:
* 1 masło 20 dkg
* 2 serki waniliowe homogenizowane (łącznie 250 g)
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1/2 szklanki cukru pudru
* biszkopty podłużne albo okrągłe 25 dkg
* pół opakowania kawy cappuccino
Bita śmietana:
* 0,5 l śmietanki 30%
* 2 śmietan fix-y
* 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
* kakao do posypania
* całe opakowanie kawy cappuccino do nasączenia
Upiekłam biszkopt. Blaszka 35×24 cm
Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.
W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.
Zrobiłam masę.
Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.
Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.
Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta.
Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.
Notatki:
* do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe
* do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe
* zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki
* na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów
Smacznego!
Lidka
Idealne ciasto na weekend 🙂
Dobry wieczór.
A co z 6 łyżkami oleju? Są niezbędne? Bo zazwyczaj biszkopt piekłam bez tłuszczu…
dzień dobry 🙂 Po dodaniu oleju ciasto jest jakby bardziej mięsiste a nie puchate. Nie ma konieczności dodawania oleju, jeśli Pani nie ma na to ochoty. Olej nie decyduje o tym czy ciasto się uda czy też nie 🙂
To ciasto wygląda smakowicie. Szukam przepisów do mojego przepiśnika bo znudziło mi się robienie ciągle tych samych ciast. Takie ciasta uwielbiam. Szkoda, że nie trafiłam tu wcześniej, bo robiłam ciasto w piątek na imieniny mamy.
Robiłam na ten weekend 🙂 coś pysznego!! Polecam dziękuję za przepis 🙃
to ja dziękuję za to, że skorzystałaś z mojego przepisu i za opinię <3 Dziękuję Ulu 🙂
Bardzo lubie ciasta z dodatkiem kawy, więc z pewnością by mi posmakowało 🙂
Pisząc ,,opakowanie kawy,, ,co Pani ma na myśli?
opakowanie kawy cappuccino, to opakowanie kawy takie jakie można znaleźć na półce w markecie. W większości takie opakowania kawy ważą 110 g.
CUDOWNE! Robiłam już różne kremy cappuccino – na mascarpone, na budyniu, na żelatynie – ale nigdy jeszcze nie łączyłam masła z serkiem waniliowym. Efekt mnie powalił. Krem jest nieprzeciętny! Taki gęsty i aksamitny, bez nadmiaru masła w smaku. Zacznę nim dekorować torty, ciekawe, jak się sprawdzi.
Oczywiście zapomniałam dodać oleju do biszkoptu, ale jak pisała autorka to w niczym nie przeszkadza, po prostu biszkopt jest wtedy bardziej suchy, co niweluje się jego nasączeniem.
Dziękuję za przepis i gorąco go polecam :).
Przeszkadza Ci „nadmiar masła w smaku”, a w ogóle nie przeszkadza Ci chemia w fixach do śmietany? Osobiście byłem zaskoczony, że to przepis z 2020 r., bo wszelkie chemiczne „ułatwiacze” były „modne” kilkanaście lat temu, a przy obecnym stanie wiedzy i dostępu do zdrowszych i naturalnych alternatyw żaden świadomy miłośnik kuchni nie stosuje takich chemicznych świństw, a tym bardziej tego nie publikuje! :/
Dziękuję za troskę. Jednak nie zmuszam nikogo do zrobienia ciasta według mojego przepisu. Jeśli zaś chodzi o chemię w jedzeniu, to zajrzyj proszę do swojej szafki i przeczytaj skład jakiegokolwiek opakowania z żywnością kupioną w sklepie. A dodam jeszcze, że ówczesne kurki, krowy i świnki obecnie hodowane są na gotowej kupionej paszy. Chemię masz wszędzie, więc może poszukaj sobie innego worka treningowego do wylania swoich frustracji. Dobrego dnia!
Rewelacja najlepsze jakie jedliśmy
Zabrakło mi cappuccino do nasączenia całej górnej warstwy biszkoptu… Ciastka wszystko wchłonęły. Co zrobić? 🤭
Kawa rozpuszczalna, myślę że to będzie dobre rozwiązanie 🙂
Nie ma w składnikach mleka w proszku ,a w przepisie jest :[[[[
Hej Magdo! Jest mleko w proszku „masa” 3 pozycja 🙂
Cappuccino do masy to w formie proszku? Czy rozpuszczone? A mleko w proszku?
Tak, wszystko w proszku.
Ile wcześniej można upiec ciasto?:)
1 dzień max 2 dni.