Cappuccino (na biszkopcie)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciasto cappuccino ma wiele wersji i każda z nich jest pyszna. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze dwa przepisy na podobne ciasto. W poprzednich przepisach nie ma jednak ciasta biszkoptowego pieczonego, ale  spód przygotowany z gotowych biszkoptów.
Cappuccino jest ciastem na każdą okazję, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Zachęcam by upiec takie ciasto jeśli tylko lubicie kawę cappuccino, gwarantuję, że posmakuje Wam bardzo!

To ciasto zrobiłam na upieczonym biszkopcie, z dodatkiem bitej śmietany, biszkoptów oraz masy cappuccino.
Użyłam tu 1,5 opakowania kawy cappuccino, można użyć 1 opakowanie, ale ja chciałam uzyskać intensywny smak kawy. Miałam cappuccino orzechowe, można użyć o dowolnym smaku.

 

Składniki:

Biszkopt:
* 6 jajek
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 6 łyżek oleju
* szczypta soli

Masa:
* 1 masło 20 dkg
* 2 serki waniliowe homogenizowane (łącznie 250 g)
* 2 szklanki mleka w proszku
* 1/2 szklanki cukru pudru
* biszkopty podłużne albo okrągłe 25 dkg
* pół opakowania kawy cappuccino

Bita śmietana:
* 0,5 l śmietanki 30%
* 2 śmietan fix-y
* 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* kakao do posypania
* całe opakowanie kawy cappuccino do nasączenia

Upiekłam biszkopt.  Blaszka  35×24 cm

Białka ubiłam ze szczyptą soli i stopniowo dodawałam cukier. Dodałam żółtka wciąż ubijając. Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam aż składniki połączyły się w jednolitą masę. Piekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 180 stopniach do ciemno złotego koloru wierzchu biszkoptu. Odstawiłam do wystygnięcia.

W dwóch szklankach przegotowanej wody rozpuściłam zawartość opakowania kawy cappuccino do nasączania biszkoptu i biszkoptów gotowych.

Zrobiłam masę.

Masło utarłam z cukrem pudrem, serkami, mlekiem w proszku, kawą cappuccino. Podzieliłam na dwie części.
Przekroiłam biszkopt na pół i nasączyłam kawą dolną część ciasta. Wyłożyłam połowę masy cappuccino. Biszkopty zanurzałam w kawie i wykładałam na masę. Kiedy biszkoptami pokryłam całą powierzchnię masy przykryłam je drugą częścią masy. Na to położyłam drugą połowę biszkoptu. Górną część nasączyłam również kawą.
Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wyłożyłam na wierzch ciasta.
Wstawiłam do lodówki – u mnie na całą noc. Oprószyłam ciasto kakao przed podaniem na stół.

Notatki:

* do masy cappuccino dodałam połowę opakowania kawy cappuccino orzechowej, można dodać więcej to ciasto będzie bardziej aromatyczne i kawowe
* do nasączania biszkoptu rozpuściłam całą kawę cappuccino orzechowe
* zamiast fixów do śmietany można dodać 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody ok. 1/5 szklanki
* na tę blaszkę wykorzystałam 25 dkg biszkoptów

Smacznego!
Lidka

 

4.1 18 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Idealne ciasto na weekend 🙂

SYLWIA
SYLWIA
4 lat temu

Dobry wieczór.
A co z 6 łyżkami oleju? Są niezbędne? Bo zazwyczaj biszkopt piekłam bez tłuszczu…

Klaudia
3 lat temu

To ciasto wygląda smakowicie. Szukam przepisów do mojego przepiśnika bo znudziło mi się robienie ciągle tych samych ciast. Takie ciasta uwielbiam. Szkoda, że nie trafiłam tu wcześniej, bo robiłam ciasto w piątek na imieniny mamy.

Ula
Ula
3 lat temu

Robiłam na ten weekend 🙂 coś pysznego!! Polecam dziękuję za przepis 🙃

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Bardzo lubie ciasta z dodatkiem kawy, więc z pewnością by mi posmakowało 🙂

Kasia
Kasia
2 lat temu

Pisząc ,,opakowanie kawy,, ,co Pani ma na myśli?

Zuza
Zuza
2 lat temu

CUDOWNE! Robiłam już różne kremy cappuccino – na mascarpone, na budyniu, na żelatynie – ale nigdy jeszcze nie łączyłam masła z serkiem waniliowym. Efekt mnie powalił. Krem jest nieprzeciętny! Taki gęsty i aksamitny, bez nadmiaru masła w smaku. Zacznę nim dekorować torty, ciekawe, jak się sprawdzi.
Oczywiście zapomniałam dodać oleju do biszkoptu, ale jak pisała autorka to w niczym nie przeszkadza, po prostu biszkopt jest wtedy bardziej suchy, co niweluje się jego nasączeniem.
Dziękuję za przepis i gorąco go polecam :).

Maks
Maks
2 lat temu
Reply to  Zuza

Przeszkadza Ci „nadmiar masła w smaku”, a w ogóle nie przeszkadza Ci chemia w fixach do śmietany? Osobiście byłem zaskoczony, że to przepis z 2020 r., bo wszelkie chemiczne „ułatwiacze” były „modne” kilkanaście lat temu, a przy obecnym stanie wiedzy i dostępu do zdrowszych i naturalnych alternatyw żaden świadomy miłośnik kuchni nie stosuje takich chemicznych świństw, a tym bardziej tego nie publikuje! :/

Monika
Monika
2 lat temu

Rewelacja najlepsze jakie jedliśmy

Karolina
Karolina
1 rok temu

Zabrakło mi cappuccino do nasączenia całej górnej warstwy biszkoptu… Ciastka wszystko wchłonęły. Co zrobić? 🤭

Magda
Magda
1 rok temu

Nie ma w składnikach mleka w proszku ,a w przepisie jest :[[[[

Aneta
Aneta
1 rok temu

Cappuccino do masy to w formie proszku? Czy rozpuszczone? A mleko w proszku?

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Ile wcześniej można upiec ciasto?:)

Translate »
21
0
Would love your thoughts, please comment.x