Śledzie po wiejsku, bardzo smaczne i do zrobienia od ręki. Wszystkie składniki na te śledzie z pewnością macie w swojej lodówce czy szafce.
Mnóstwo przepisów na śledzie znajdziecie na moim blogu w zakładce Boże Narodzenie
Jest to propozycja podania śledzi na święta czy różnego rodzaju spotkania przy wspólnym stole oraz na okazję bez specjalnej okazji.
Stawiam na smak a później na prostotę, w tym przecież tkwi cała tajemnica. Przepisy są na każdą kieszeń a posmakują większości. To jak zaczynamy?
Jakie składniki są potrzebne by zrobić śledzie po wiejsku?
4 płaty śledziowe a’la matias
4 średniej wielkości ogórki kiszone
1 duża cebula
1/4 szklanki octu
1/3 szklanki oleju
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
Jak zrobić śledzie po wiejsku?
- Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 3 godziny, podmieniłam w tym dwukrotnie wodę, po tym czasie odsączyłam je z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 – 2 cm.
- W misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele i pokrojone w kostkę ogórki. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy.
- Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę.
Notatki:
* octu można dodać oczywiście mniej lub więcej – wedle własnego smaku
* nie gotowałam tej zalewy
* w miarę potrzeby można posolić, ale ja nie soliłam
Smacznego!
Lidka
Proste i smaczne 🙂