Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Śledzie w śmietanie bardzo lubię, są subtelne, delikatne w smaku. Uwielbiam śmietanę nasączoną przyprawami, smakiem ogórków i octu.
Kiedyś jak jeszcze nie dojrzałam do tego, by zrobić takie śledzie samej, to zachwycałam się tymi ze sklepowej półki. Uwierzcie mi, że własnego wykonania śledzie w śmietanie są o niebo smaczniejsze!
Wszystkie przekąski ze śledzi, które opisuję na moim blogu są proste do wykonania a przede wszystkim niedrogie. Wszystkie składniki do ich zrobienia posiadacie w lodówce raczej na co dzień, wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku i mamy pyszną przekąskę na wigilię i Boże Narodzenie, czy na każdy dzień w zwykłym tygodniu.
Wszystkie przekąski ze śledzi, które opisuję na moim blogu są proste do wykonania a przede wszystkim niedrogie. Wszystkie składniki do ich zrobienia posiadacie w lodówce raczej na co dzień, wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku i mamy pyszną przekąskę na wigilię i Boże Narodzenie, czy na każdy dzień w zwykłym tygodniu.
Jeśli chcesz więcej pomysłów na śledzie czy inne pyszne dania, przekąski czy wypieki na święta Bożego Narodzenia, to zerknij w zakładkę na moim blogu Święta i okazje Boże Narodzenie
Potrzebne nam będą składniki:
Składniki:
4 płaty śledziowe a’la matias
2 łyżki majonezu
5 – 6 łyżek śmietany
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
1 cebula
sól, cukier, pieprz
1/5 szklanki octu 10%
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
- Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 4 godziny.
Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.
Zrobiłam sos śmietanowy
- Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie, ostudzoną dodałam do majonezu i śmietany.
- Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu.
- Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i wlałam ocet.
- Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.
- Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki.
Notatki:
*kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się.
* ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku
* ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej
* ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach
* najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach
Smacznego!
Lidka
takiego śledzika to bym sobie zjadła
Smaczne 🙂
PYSZNE
Ja zamiast octu dodaję musztardę. Śledzie w takim sosie są przepyszne. Smacznego