Śledzie Proboszcza

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie Proboszcza to śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Skąd taka nazwa? Nie wiem, ale z pewnością jest bardzo oryginalna 🙂 Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi.
Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu, nie zajmie dużo czasu ich przygotowanie.

Składniki na tego typu przekąskę można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.

Składniki:
1 słoiczek grzybów marynowanych
4-5 płatów śledziowych a’la matias
1 cebula
natka pietruszki (nieduży pęczek)
1/4 szklanki oleju
5 łyżek octu (niekoniecznie)
  • Matiasy namoczyłam w zimnej wodzie ok. 3 godzin. Zmieniłam wodę w tym czasie dwukrotnie.
    Odsączyłam z wody i pokroiłam w kawałki 1,5 – 2 cm.
  • Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka.
  • W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie i wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę.
    Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków.
Notatki:
* ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki są z marynaty octowej
* miałam prawdziwki i podgrzybki marynowane, fajnie też smakowałyby te śledzie z marynowanymi pieczarkami
* miałam słoiczek grzybków 330 ml
* jeśli nie lubimy chrupkiej cebuli można ją wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie i koniecznie potem wystudzić

Smacznego!
Lidka

3.7 27 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown
4 lat temu

Znam!Przepyszne!!!

Unknown
4 lat temu

Spróbuję na pewno.

Słodko Słodka
4 lat temu

Jak z grzybami to dla mnie 🙂

Hanka
Hanka
3 lat temu

Znam, pyszne 😋. U nas na Mazurach to śledzie gajowego…

Iwona
Iwona
4 miesięcy temu

Robiłam już dwa razy ale z kurkami

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x