Śledzie w sosie musztardowym to bardzo smaczna propozycja na na przekąskę na stół wigilijny i innego rodzaju spotkania przy stole, nawet przy flaszeczce 🙂
Przepis jest bardzo prosty, nie ma w nim wyszukanych i drogich składników, wystarczy połączyć składniki i mamy pyszną przekąskę. Przyznam, że zrobione w warunkach domowych są dużo smaczniejsze niż te kupione w markecie.
Całkiem przypadkiem skosztowałam tak przyrządzonych, nie miałam smacznego wyobrażenia o takiej marynacie, ale mam chociaż nauczkę, by nie oceniać zanim się nie skosztuje. Te śledzie są bardzo smaczne!
W przepisie podałam ocet jabłkowy, ale można dodać ocet spirytusowy 10%, jest z pewnością bardziej wyrazisty w smaku, ja dodaję akurat taki jaki mam w kuchennej szafce. Nie podawałam nazwy firm musztard, zwyczajnie kupcie takie musztardy jak napisałam obojętnie jakiej marki.
Śledzie w musztardzie – składniki:
Śledzie w musztardzie wykonanie:
Połączyłam wszystkie składniki sosu ze sobą i cienko pokroiłam cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszałam śledzie, sos i cebulę.
Odstawiłam do lodówki na noc.
Co mogę jeszcze dodać?
Mój tata pewnie by się nimi zajadał. Uwielbia śledzie.
Zaczyna powoli brakować mi słów na komentowanie śledzi 🙂 Tymi smakami zdecydowanie trafiłabyś w gusta mojego męża – śledzie jak i musztardę pochłania
thx,rewela..właśnie takiego przepisu na słone matiasy szukałem
Cieszę się, Andrzeju zerknij na mój blog Pieprzyć z Fantazją i wpisz w lupkę „śledzie”….śledzi Ci u mnie dostatek 😀