Śledzie gajowego, śledzie pachnące lasem. Dodatek jałowca i grzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską, piękne połączenie smakowe morza i lasu.
Śledź wpisał się w menu kuchni polskiej już na dobre. Jest to tradycyjna przekąska najczęściej serwowana na wigilię i święta Bożego Narodzenia.
Rodzice opowiadali mi, jak jeszcze byłam mała to były dostępne śledzie z beczki, obecnie mamy matiasy i tak naprawdę większość nieprzyjemnej pracy mamy za sobą. Wystarczy tylko dodać swoje ulubione składniki i możemy karmić rodzinę i gości.
Rodzice opowiadali mi, jak jeszcze byłam mała to były dostępne śledzie z beczki, obecnie mamy matiasy i tak naprawdę większość nieprzyjemnej pracy mamy za sobą. Wystarczy tylko dodać swoje ulubione składniki i możemy karmić rodzinę i gości.
Ważne: wszystkie składniki mieszamy ze sobą, gdy są zimne.
Co potrzebujemy by zrobić śledzie gajowego?
Składniki:
* 4 płaty śledziowe a’la matias
* 20 g suszonych grzybów
* 3 kulki jałowca
* 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów
* 1/5 szklanki octu
* 1/3 szklanki oleju
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
Wykonanie:
- Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny, dwukrotnie wodę odlewałam i zalewałam świeżą. Pokroiłam płaty w paski ok. 2 cm.
- Grzyby opłukałam i namoczyłam na kilka godzin, ugotowałam do miękkości w wodzie z moczenia. Kiedy były już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i pokroiłam w drobne kawałki. Odlałam 1/2 szklanki wywaru do zalewy.
- Cebulę pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam.
- Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby, wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam do lodówki. Po dobie a najlepiej po dwóch można było jeść już śledzie.
Smacznego!
Lidka
W naszym domu największym fanem śledzi jest oczywiście mój mąż. Z pewnością ta awersja by mu bardzo posmakowała
U Ciebie na blogu są wszystkie możliwe wersje śledzia 😉