W okresie przedświątecznym w wielu domach wre praca w kuchni. Na kuchenny blat wjeżdżają grzyby, czerwone buraki i śledzie.
Sama przygotowuję po kilka rodzajów śledzi, bardzo je lubimy w domu. Niektóre przepisy wymagają większej fatygi, ale większość jednak jest prosta do wykonania. Nie potrzeba wielu składników i możemy zaserwować domownikom pyszną przekąskę.
Śledzie z majerankiem są proste do przygotowania, wszystkie składniki do ich zrobienia z pewnością każdy ma w swojej szafce.
Idealna propozycja na święta i zakąska do trunków wysokoprocentowych.
Składniki:
4 płaty śledziowych a’la matias
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
200 ml oleju
50 ml octu
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Śledzie z majerankiem – przepis
- Śledzie opłukać i namoczyć na 3 godziny w zimnej wodzie, po tym czasie płaty osuszyć i pokroić w kawałki ok. 2,5 cm
- Czosnek drobno pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami na marynatę
- Połączyć śledzie z marynatą i wstawić do lodówki na 3 doby
wyglądają przepysznie i dostojnie;)