Ciasta i desery

Słonecznikowiec (ciasto)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nie spodziewałam się, że słonecznikowiec tak zasmakuje moim bliskim. Jest to pyszne, umiarkowanie słodkie ciasto, które można przygotować na każdą okazję. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu mimo, że można takie wrażenie odnieść.

Cudownie chrupki słonecznik w karmelu jest głównym bohaterem tego ciasta, za każdym kęsem można odnieść wrażenie, że to ciasto pełne niespodzianek. Opinię o tym cieście popieram również opiniami mojej rodzinki oraz koleżanek. Proste do zrobienia ciasto z pewnością pięknie ozdobi świąteczny stół, będzie pysznym słodkim małym co nieco do filiżanki kawy czy herbaty.

Z moich osobistych rad, to ostrożnie prażcie słonecznik w karmelu, poparzenie się gorącym karmelem jest dość bolesne. Jednak samo w sobie nie jest to wielką sztuką cukierniczą 🙂
Ciasto świetne na każdą okazję i święta. Słonecznik oczywiście kupiłam gotowy w torebce, gdzież by mi się chciało samej łuskać 🙂

Składniki:
Na ciasto:
6 jajek

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Słonecznik w karmelu
300 g ziaren słonecznika
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
Masa:
25 dkg masła
1 puszka gotowej masy kajmakowej
2/3 części uprażonego w karmelu słonecznika
Polewa:
10 dkg masła
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1/3 części uprażonego słonecznika w karmelu

1 płaska łyżeczka żelatyny
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzątku

1 kieliszek spirytusu

Upiekłam biszkopt

Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodałam cukier i ubijałam aż uzyskałam lśniącą sztywną masę. Dodawałam po jednym żółtku i wierciłam dalej aż wszystkie składniki się połączyły.
Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałam dokładnie na jednolitą masę.
Przelałam ciasto do formy 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach.

Słonecznik w karmelu

Na patelni roztopiłam masło i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż cukier się skarmelizował, czyli roztopił, uzyskał płynną konsystencję. Dosypałam słonecznik i dokładnie wymieszałam, by każde ziarno było obtoczone w karmelu. Prażyłam słonecznika do lekkiego zezłocenia się.

Zrobiłam masę

Masło uwieciłam na puszystą masę i dodałam gotową masę kajmakową. Wierciłam aż całość zbielała i była puszysta. Do takiej masy dodałam 2/3 słonecznika prażonego. Zanim go dodałam musiałam go odrobinę rozkruszyć, ponieważ karmel całość skleił. Wymieszałam.

Zrobiłam poncz

We wrzątku rozpuściłam kawę i ostudziłam, dolałam następnie spirytus.

Zrobiłam polewę

W rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier i kakao, całość mieszałam aż się rozpuści i lekko zacznie wrzeć. W szklance odmierzyłam 1 cm wrzątku i dodałam żelatynę, mieszałam do jej rozpuszczenia. Dolałam rozpuszczoną żelatynę do polewy, którą wcześniej zdjęłam z ognia. Wymieszałam i odstawiłam do lekkiego ostygnięcia.

Przełożyłam ciasto

Ciasto przekroiłam w połowie, spód ciasta obficie nasączyłam ponczem. Wyłożyłam masę i rozprowadziłam równomiernie, przełożyłam drugą częścią ciasta, którą również obficie nasączyłam ponczem. Na wierzch wylałam polewę i oprószyłam 1/3 pozostałego prażonego słonecznika. Wstawiłam ciasto do lodówki by stężało.

Smacznego!
Lidka


5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
3 miesięcy temu

super wygląda to ciasto

Delektujemy
3 miesięcy temu

Ooo, trzeba będzie zrobić. Patrząc po przepisie wygląda bardzo zachęcająco i smakowicie. I podoba mi się to określenie „umiarkowanie słodkie ciasto”. Takie są najlepsze. Pytanie tylko czy nasze skale słodkości się pokrywają:D

Hanna
Hanna
1 miesiąc temu

Pyszne. Jadłam niedawno podobne i bardzo mi smakowało. Chętnie wypróbuję Pani przepis na święta 🙂 Mam pytanie : ile dni przed świętami mogę je przygotować, jak długo zachowa świeżość w lodówce?

Hanna
Hanna
1 miesiąc temu

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Wesołych Świąt 🙂

Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
1 miesiąc temu

To ciasto musi być pyszne, tym bardziej , że widzę tam i poncz z % 🙂

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x