Boże Narodzenie

Piernik (dwa dni dojrzewający)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Piernik dwa dni dojrzewający to pomysł na smaczny piernik dla osób, które zapomniały zarobić ciasto na piernik długo dojrzewający. Zarobione ciasto na ten piernik może leżakować w lodówce dłużej niż dwa dni, więc połowa grudnia będzie idealnym czasem na jego przygotowanie.
Smakiem to ciasto przypomina popularne Katarzynki.

Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami. Ja upiekłam 4 blaty i przełożyłam marmoladą.

Jakie składniki są potrzebne do piernika?
80 dkg mąki
1 szklanka cukru
0,33 l miodu naturalnego
5 dkg masła
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
bakalie (opcjonalnie)
marmolada
 
Polewa:
10 dkg masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny
Jak zrobić piernik?
  • Cukier, miód, mleko, masło rozpuściłam, do ciepłego dodałam przyprawę do piernika i wystudziłam.
  • Ubiłam jajka i dodałam do wystudzonej masy. Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam.
  • Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21×24 cm.
  • Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach.
  • Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.
  • Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła z cukrem i kakao. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wymieszałam z polewą.
  • Ozdobiłam wierzch piernika posypką.

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
1 rok temu

Wygląda zjawiskowo 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x