Piernik (dwa dni dojrzewający)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Piernik dwa dni dojrzewający to pomysł na smaczny piernik dla osób, które zapomniały zarobić ciasto na piernik długo dojrzewający. Zarobione ciasto na ten piernik może leżakować w lodówce dłużej niż dwa dni, więc połowa grudnia będzie idealnym czasem na jego przygotowanie.
Smakiem to ciasto przypomina popularne Katarzynki.

Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami. Ja upiekłam 4 blaty i przełożyłam marmoladą.

Jakie składniki są potrzebne do piernika?
80 dkg mąki
1 szklanka cukru
0,33 l miodu naturalnego
5 dkg masła
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
bakalie (opcjonalnie)
marmolada
 
Polewa:
10 dkg masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny
Jak zrobić piernik?
  • Cukier, miód, mleko, masło rozpuściłam, do ciepłego dodałam przyprawę do piernika i wystudziłam.
  • Ubiłam jajka i dodałam do wystudzonej masy. Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam.
  • Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21×24 cm.
  • Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach.
  • Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.
  • Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła z cukrem i kakao. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wymieszałam z polewą.
  • Ozdobiłam wierzch piernika posypką.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Wygląda zjawiskowo 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x