Piernik dwa dni dojrzewający to pomysł na smaczny piernik dla osób, które zapomniały zarobić ciasto na piernik długo dojrzewający. Zarobione ciasto na ten piernik może leżakować w lodówce dłużej niż dwa dni, więc połowa grudnia będzie idealnym czasem na jego przygotowanie.
Smakiem to ciasto przypomina popularne Katarzynki.
Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami. Ja upiekłam 4 blaty i przełożyłam marmoladą.
Jakie składniki są potrzebne do piernika?
80 dkg mąki
1 szklanka cukru
0,33 l miodu naturalnego
5 dkg masła
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
bakalie (opcjonalnie)
marmolada
Polewa:
10 dkg masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny
Jak zrobić piernik?
- Cukier, miód, mleko, masło rozpuściłam, do ciepłego dodałam przyprawę do piernika i wystudziłam.
- Ubiłam jajka i dodałam do wystudzonej masy. Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam.
- Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21×24 cm.
- Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach.
- Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.
- Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła z cukrem i kakao. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wymieszałam z polewą.
- Ozdobiłam wierzch piernika posypką.
Smacznego!
Lidka
Wygląda zjawiskowo 🙂