Surówka z kiszonej kapusty zapisała się do tradycyjnej kuchni polskiej. Są jej różne podania i wykonania.
Ja swoją surówkę robię jak napisałam niżej. Ten smak wyniosłam z domu rodzinnego, moja mama często taką robiła. Lubię prostotę i łatwość wykonania. Ta surówka jest banalna w wykonaniu, ale za to bardzo pyszna!
Jakie składniki potrzebne są by zrobić surówkę z kiszonej kapusty?
0,25 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 czerwona cebula
olej
sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?
- Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam drobno
- Marchew starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekałam w drobną kostkę. Wszystkie te składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam.
- Dodałam 3 łyżki oleju i przyprawiłam cukrem, pieprzem i solą.
Do tej ilości kapusty dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru, może mniej soli i pieprzu na czubek łyżeczki. - Odstawiłam na godzinkę, by wszystko razem się ładnie przegryzło.
Notatki:
* jeśli ktoś lubi może dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko
Smacznego!
Lidka
Ja dodaję jeszcze jabłko starte na jarzynówce.
Wypróbuję z jabłkiem 😀 Dziękuję za podpowiedź :*
Jabłko obowiązkowo !
brakuje jeszcze jablka
Smaczna i zdrowa 🙂
ja dodaję jeszcze utarte jabłko (winne) i wtedy jest pyszna!!!!
Najlepsza do dań w towarzystwie ryby. Robię tak samo, tylko dodaję jeszcze jabłuszko