Surówka z kiszonej kapusty

Autor Pieprzyć z Fantazją

Surówka z kiszonej kapusty zapisała się do tradycyjnej kuchni polskiej. Są jej różne podania i wykonania.

Ja swoją surówkę robię jak napisałam niżej. Ten smak wyniosłam z domu rodzinnego, moja mama często taką robiła. Lubię prostotę i łatwość wykonania. Ta surówka jest banalna w wykonaniu, ale za to bardzo pyszna!

Jakie składniki potrzebne są by zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

0,25 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 czerwona cebula
olej
sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

  • Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam drobno
  • Marchew starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekałam w drobną kostkę. Wszystkie te składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam.
  • Dodałam 3 łyżki oleju i przyprawiłam cukrem, pieprzem i solą.
    Do tej ilości kapusty dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru, może mniej soli i pieprzu na czubek łyżeczki.
  • Odstawiłam na godzinkę, by wszystko razem się ładnie przegryzło.
Notatki:
* jeśli ktoś lubi może dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko

Smacznego!

Lidka

3 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2 lat temu

Ja dodaję jeszcze jabłko starte na jarzynówce.

1 rok temu

Jabłko obowiązkowo !

lukasz
1 rok temu

brakuje jeszcze jablka

Słodko Słodka
1 rok temu

Smaczna i zdrowa 🙂

Halina
1 rok temu

ja dodaję jeszcze utarte jabłko (winne) i wtedy jest pyszna!!!!

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Najlepsza do dań w towarzystwie ryby. Robię tak samo, tylko dodaję jeszcze jabłuszko

Translate »
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x