Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki, a szczególnie w okresie zimowym. Świetnie wspomagają rozleniwione jelita do pracy oraz dostarczają wielu witamin.
Od kilku już lat w mojej lodówce nie może zabraknąć świeżych warzyw. Mimo, że mam zrobione zapasy w słoikach, to chętnie sięgam po warzywa, które dobrze przechowują się zimą bez żadnej konserwacji, przygotowuję z nich różnego rodzaju surówki. Cieszę się, że moja rodzina chętnie nimi się zajada, robię więc je w większych ilościach. Niektóre surówki mogą postać kilka dni w zimnym miejscu. Tak właśnie jest z tą z białej kapusty i ogórka kiszonego. Z tych proporcji prawie zapełniłam słoik o pojemności 2 l.
Zużyłam do tej surówki niecały słoik 900 ml ogórków kiszonych, ale były drobne. Zostało może w słoiku 3 niewielkie ogórki. Dodawajcie składniki wedle własnego smaku.
Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego to bardzo smaczna surówka. Świetnie pasuje do kotleta schabowego jak i kawałka rybki. Zachęcam by zrobić taką.
Co potrzebujemy by zrobić surówkę?
1 kg białej kapusty
1 duże jabłko
1 duża marchew
1 duża cebula
słoik ogórków kiszonych (900 ml)
1/3 szklanki oleju
sól, pieprz czarny i ziołowy, cukier
pęczek koperku (opcjonalnie)
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
- z kapusty wytnij głąb i cienko pokrój w paseczki lub użyj do tego kuchennego szatkownika
- oprósz odrobiną soli kapustę, wymieszaj, delikatnie zgnieć i odstaw na 30 minut by puściła soki, po tym czasie odlej sok
- ogórki pokrój w cienkie talarki ( ja użyłam do tego szatkownika) i dodaj do kapusty
- do miski z kapustą zetrzyj obrane ze skórki jabłko ( można ze skórką, jeśli lubisz) i obraną marchew
- cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty
- dolej olej, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem
- odstaw na ok. 30 minut by naszła smakami
Smacznego!
Lidka