Wuzetka (ciasto W-Z)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pomysł na to ciasto narodził się w latach 40-50 XX wieku, jedną z prawdopodobnych historii jego powstania jest to, że smakołyk piekła cukiernia, która mieściła się przy warszawskiej trasie WZ.

Wuzetka składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów nasączonych syropem lub z dodatkiem dżemu, przełożonych bitą śmietaną. Całość uwieńczona jest czekoladową polewą.
W moim rodzinnym domu to ciasto było bardzo popularne, pamiętam jak mama je piekła na każde święta. Było tak dopóki nie wyrosła jej konkurencja kulinarna (oczywiście w mojej osobie 😀 ) i nie wprowadziła do menu domowego Góralskiego Przekładańca – Manioku. Jednak tu o Wuzetce mowa.

Moja mama robiła odrobinę inaczej to ciasto, nie dodawała syropu, dżemu i nie kładła na górę polewy czekoladowej. Wierzch był wyłożony bitą śmietaną, a ten oprószony kakao i obowiązkowo oczywiście kopczyki z bitej śmietany zdobiły całość. Myślę, że to jednak jest pomysł na następne wydanie wuzetki na Pieprzyć z Fantazją.
Co jeszcze było istotne w maminym cieście? Śmietana pochodziła prosto od krowy, ściślej ujmując mleko było prosto od naszej mućki, następnie zbierana była śmietanka, później śmietana….a Lidzia ubijała zwykłą trzepaczką masę 🙂 Tak, to jeszcze były czasy, w których mikser nie był na wyciągnięcie ręki, ale był towarem można rzec luksusowym. Ja zawsze byłam tym „wybrańcem” do ubijania śmietany a nawet masła. W takich właśnie chwilach docenia się wysiłek włożony w przygotowanie smakołyku.
Co do mućkowej śmietany to też nie było „tak o pstryknąć w palce”. Smak śmietany zależał od tego co krasula zajadała w swojej ciepłej obórce. Najgorsza była chyba kiszonka z liści buraków opasowych i cukrowych. Śmietana nie była smaczna, kwaskowata a czasem z goryczką.
Tyle wspomnień wracam do mojego ciasta 🙂

Składniki na biszkopt W-Z:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
blaszka 21×24 cm

Składniki na masę:
700 ml śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Polewa:
10 dkg masła 82%
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
słoiczek dżemu porzeczkowego

Wykonanie: biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Powoli dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści.
  • Kolejno dodawać po jednym żółtku.
  • Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką.
  • Przełożyć do blaszki (miałam 21x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach. Czas pieczenia: 25 minut.

Wykonanie: masa

  • Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu waniliowego.
  • Żelatynę zalać 1/4 szklanką gorącej wody, pozostawić do napęcznienia a następnie wymieszać i rozpuścić.
  • Ostudzoną żelatynę wlać do śmietany i energicznie wymieszać.

Wykonanie: przełożenie

  • Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe blaty.
  • Dolną część posmarować dżemem porzeczkowym.
  • Wyłożyć masę śmietanową.
  • Przykryć drugim blatem ciasta.
  • Polać polewą.

Wykonanie: polewa

  • W rondelku roztopić masło, wsypać cukier i kakao, wymieszać i doprowadzić do delikatnego bulgotania. Wyłączyć ogień pod garnkiem.
  • Żelatynę zalać 1/4 szklanką gorącej wody, pozostawić do napęcznienia a następnie wymieszać i rozpuścić, wlać do polewy.

Smacznego!
Lidka



3.9 45 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Mariola
Mariola
4 lata temu

Zrob W-Z z tego przepisu i porównaj smak, dopiero wtedy napisz opinię która lepsza.Nigdy nie usztywniam śmietany zelatyna, dodaje serek mascarpone i wychodzi przepysznie.
Polewa ze śmietanki 30 i gorzkiej czekolady jest do takich wypieków rewelacją, co widać na załączonych fotkach.Pozdrawiam i zycze powodzenia w udanych wypiekach.

IMG_20201017_174327.jpg
Luiza
Luiza
4 lata temu
Odpowiedź do  Mariola

Nie pamiętam by do WZ etki dawano dżem🤔

Monika
Monika
4 lata temu
Odpowiedź do  Luiza

Musowo powidła z czarnej porzeczki

Helena
Helena
4 lata temu

A moja mama znalazła sposób na tę gorzką, zimową śmietankę. Gotowała ją zaraz po zdjęciu z mleka, a następnie szybko studziła wstawiając do zimnej wody i mieszając. Śmietanka była świeżutka i pachnąca, bez śladu goryczki. Pozdrawiam i… zabieram się za wuzetkę. ☺️

Bożena
Bożena
4 lata temu
Odpowiedź do  Helena

Czy mama zdejmowała śmietankę jak wybiła na mleku i pasteryzowała ją jak była jeszcze słodka?

Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
4 lata temu

Obudziłaś we mnie piękne wspomnienia. Pamiętam to ciasto z czasów dzieciństwa, jak mamusia zabierała nas do jednej kawiarenki na lody w pucharkach, a oni zawsze zamawiali właśnie to ciasto. Chyba czas zrobić to ciasto 🙂

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
4 lata temu

Mniam, uwielbiam te ciasto. Co prawda nie jem je często, ale idealnie komponuje się z ciepłą kawą. Ale mi zrobiłaś smaka. Chyba skorzystam z Twojego przepisu i je wykonam 🙂

Tamara
Tamara
4 lata temu

Moja mama robiła krem na bazie zsiadłego mleka, masła i cukru pudru. Dzisiaj ten krem jest nie dozrobienia ponieważ mleko się nie zsiada a kupne zsiadłe mleko to jakaś namiastka.

Tamara
Tamara
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Najlepsze mleko było w butelkach;-)

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
4 lata temu

Zapachniało wizytą u mojej ulubionej cioci. Aż ślinka cieknie, ale na razie mi nie wolno ☹️

Anna
Anna
4 lata temu

Upiekłam w-z z Twojego przepisu. Do śmietany dałam tylko jedną łyżkę cukru bo lubię mało słodkie. Wyszło świetne i wszystkim smakowało. Dziękuję za wyśmienity przepis. 😀

Kaja
Kaja
4 lata temu

Słodka śmietanka czy kwaśna śmietana do masy, bo często te nazwy są mylone w przepisach

Julia
Julia
4 lata temu

Masa… Nie precyzyjnie napisane.
Samo ciasto zrobiłam i chyba ok. Tylko nie wiem dlaczego ten dżem tak słabo czuć, posmarowałam całe i nadal mało.

Translate »
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x