Zupa ziemniaczana krem, zupa kartoflanka, prosta zupa z ziemniaków, idealna zupa na zimowe i jesienne zimne dni.
Najlepiej tę zupę spożywać zaraz po ugotowaniu, ponieważ gdy ostygnie mimo swojej rzadszej konsystencji niż puree ziemniaczane , gęstnieje.
Jeśli dla Was ta zupa będzie za gęsta dolejcie wody, doprawcie do własnego smaku. Pięknie tu również komponuje majeranek, ale ominęłam go i dodałam tym razem gałkę muszkatołową.
Zupa z ziemniaków jest sycąca, niedroga i smaczna, przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Drugie danie po jej zjedzeniu niekoniecznie będzie nas cieszyć 🙂
Jakich składników potrzebujemy?
4 średniej wielkości ziemniaki
10 dkg boczku wędzonego lub parzonego
1 cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
70 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
Jak przygotować zupę ziemniaczaną krem?
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę, zalej 2 litrami wody, dodaj sól, ugotuj do miękkości. Nie odcedzaj.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni, następnie boczek wybierz a tłuszcz po nim pozostaw w naczyniu.
- Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na tłuszczu pozostałym po boczku
- Dodaj cebulę wraz z tłuszczem do ugotowanych ziemniaków i wywaru.
- Zblenduj na gładką masę.
- Dolej śmietankę i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeśli oczywiście lubisz jej smak.
- Nalej do talerzy zupę krem, oprósz posiekaną natką pietruszki i posyp usmażonym boczkiem.
Smacznego!
Lidka
Ekstra taka zupina. Super działają też ziemniaki pieczone, no ale wtedy na bulionie jakimś