Faszerowane jajka są nieodłącznym elementem menu kuchni polskiej. Najczęściej serwowane są na święta wielkanocne i przeróżnego rodzaju spotkania rodzinne czy prywatki.
Istnieje wiele przepisów na farsz do jajek, wszystko zależy to od tego jakie składniki lubimy. W mojej rodzinie męska część woli tradycyjne polane majonezem albo sosem musztardowym, kobiety preferują zaś z farszem.
Do moich ulubionych zdecydowanie należą te właśnie z suszonymi pomidorami i fetą.
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą – składniki:
5 jajek
8 kawałków suszonych pomidorów
5 dkg sera feta
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
koperek, kiełki lub szczypiorek do dekoracji
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- ugotuj jajka na twardo, przekrój na pół i wyjmij żółtka
- pomidory drobno posiekaj
- dodaj do żółtek posiekane pomidory, majonez i ser feta
- wymieszaj dokładnie aż składniki połączą się i przypraw do smaku
- nadziewaj jajka farszem i oprósz kiełkami, koperkiem lub szczypiorkiem
Smacznego!
Lidka




Uwielbiam połączenie suszonych pomidorów i fety wiec takie jajeczka dla mnie są idealne.
Na jajka zawsze mnie namówisz, a jeszcze w takiej wersji to z ogromną przyjemnością będę zajadać 🙂