Co zrobić słodkiego na szybko? Oczywiście właśnie takie roladki z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej!
Chyba nie ma nic łatwiejszego w przygotowaniu jak właśnie te makowce z gotowej masy makowej i ciasta francuskiego. Do ich zrobienia skłoniło mnie lenistwo i łakomstwo, dość motywujące odczucia 🙂 Kocham wszelkiego rodzaju makowce, kocham mak, ale nie zawsze chce mi się go parzyć i kręcić przez maszynkę. Producenci spożywczy wpadli jednak na coś tak fajnego jak gotowa masa makowa i gotowe ciasto francuskie.
To jak zaczynamy?
Potrzebne będą nam AŻ 3 SKŁADNIKI!
1 puszka maku 850 g
2 gotowe ciasta francuskie
1 jajko
Jak zrobić makowce z gotowej masy makowej?
- ciasto francuskie wyjmij z lodówki i rozwiń z rulonu
- na każdy płat ciasta wyłóż połowę masy makowej
- zwiń w rulon ciasto francuskie posmarowane masą makową, zacznij od dłuższego brzegu
- z zawiniętego rulonu odcinaj delikatnie ostrym nożem kawałki ok. 1,5 – 2 cm
- połóż szeroką częścią odkrojone krążki na blasze z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, jak trzeba palcami nadaj im kształt kółka
- posmaruj roladki rozkłóconym jajkiem po brzegach i z góry
- piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20 -25 minut (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ciasta francuskiego)
- po upieczeniu możesz polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny
Smacznego!
Lidka
Zdecydowanie pożarłabym ze trzy, ale mój mąż miłośnik maku to pewnie i więcej 🙂