Makowce z gotowej masy makowej

Autor Pieprzyć z Fantazją

Co zrobić słodkiego na szybko? Oczywiście właśnie takie roladki z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej!

Chyba nie ma nic łatwiejszego w przygotowaniu jak właśnie te makowce z gotowej masy makowej i ciasta francuskiego. Do ich zrobienia skłoniło mnie lenistwo i łakomstwo, dość motywujące odczucia 🙂 Kocham wszelkiego rodzaju makowce, kocham mak, ale nie zawsze chce mi się go parzyć i kręcić przez maszynkę. Producenci spożywczy wpadli jednak na coś tak fajnego jak gotowa masa makowa i gotowe ciasto francuskie.

To jak zaczynamy?

Potrzebne będą nam AŻ 3 SKŁADNIKI!

1 puszka maku 850 g
2 gotowe ciasta francuskie
1 jajko

Jak zrobić makowce z gotowej masy makowej?

  • ciasto francuskie wyjmij z lodówki i rozwiń z rulonu
  • na każdy płat ciasta wyłóż połowę masy makowej
  • zwiń w rulon ciasto francuskie posmarowane masą makową, zacznij od dłuższego brzegu
  • z zawiniętego rulonu odcinaj delikatnie ostrym nożem kawałki ok. 1,5 – 2 cm
  • połóż szeroką częścią odkrojone krążki na blasze z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, jak trzeba palcami nadaj im kształt kółka
  • posmaruj roladki rozkłóconym jajkiem po brzegach i z góry
  • piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 20 -25 minut (zgodnie z zaleceniem na opakowaniu ciasta francuskiego)
  • po upieczeniu możesz polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny

Smacznego!
Lidka

3.5 4 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu

Zdecydowanie pożarłabym ze trzy, ale mój mąż miłośnik maku to pewnie i więcej 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x