Szarlotka japońska

Autor Pieprzyć z Fantazją

Szarlotka japońska, to ciasto właściwie o wielu nazwach. Piekłam podobne ciasto o nazwie Japoniec, ale różni się ono od szarlotki i dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.

Szarlotka nasuwa na myśl od razu jabłka, tak i w tym cieście znajdziecie jabłka, ale głównym bohaterem tego ciasta jest mak. Nie przez ilość, ale przez to jak wygląda ciasto. Na pierwszy rzut oka widać makowiec, owszem jest to makowiec, ale jaki! Mokry, pyszny, połączenie jabłek z makiem jest genialną komapnią.  Jeśli ktoś z Was szuka przepisu na właśnie takie ciasto, to zachęcam do skorzystania z przepisu.

Szarlotka japońska – składniki:

Na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie śmietana
 

Masa:

8 jajek
25 dkg masła
40 dkg cukru pudru
30 dkg maku
60 dkg jabłek
10 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: orzechy, rodzynki, morele, migdały
 

Polewa:

10 kg masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny

Szarlotka japońska – jak zrobić?

  • Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21×24 cm ( może być większa)
  • Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę.
  • Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam mak przemielony i tę czynność ku mojej radości miałam z głowy 🙂
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Masło utarłam z cukrem i kolejno dodawałam żółtka.
  • Dodałam starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wsypałam mak, kaszę manną i proszek do pieczenia.
  • Ubiłam białka na sztywną pianę i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą jabłkowo- makową.
  • Wsypałam dwie garści rodzynek.
  • Wylałam masę na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze w 180 stopniach przez 1 godzinę.
  • Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła, cukru i kakao. Do polewy dolałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.

Notatki:
* do masy dosypałam mak przemielony prosto z torebki, nie zaparzałam go
* to ciasto można upiec w odrobinie większej blaszce

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
4 lat temu

ciekawe ciasto

Słodko Słodka
4 lat temu

Wieki nie jadłam,idealne ciacho na Wigilię 🙂

Agnieszka Niedźwiedzka

Pycha ciasto bardzo je lubię 🙂 też robiłam podobne.

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x