Panierowane pieczone ćwiartki kurczaka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Wyśmienity pomysł na przygotowanie ćwiartek z kurczaka. Chrupka skórka i cudownie soczysty środek, wystarczy tylko kilka składników.

Panierowane pieczone ćwiartki z kurczaka smakują niczym te z KFC, ale zawierają o wiele mniej tłuszczu. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, można je obtoczyć w przyprawach wieczorem albo nawet rano, później pozostaje tylko panierka i pieczenie. Podobny przepis na nuggetsy znajdziecie u mnie na blogu w starszych wpisach.

Dzieci uznały, że to będą ich ulubione „nóżki z kurczaka”, wcale się nie dziwię, ponieważ starsza część rodziny pałaszowała je również ze smakiem. Całkiem inne, a jakie pyszne podanie mięsa z kurczaka. Nóżki nie muszą być nudne, można je bardzo fajnie i smacznie podać.

Składniki na 5 ćwiartek kurczaka:

1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka chilli pieprz cayenne
1 szklanka płatków kukurydzianych
bułka tarta
olej rzepakowy

Jak przygotować panierowane pieczone ćwiartki kurczaka?

  • ćwiartki umyj i osusz ręcznikiem papierowym
  • w misce wymieszaj sól, czosnek, chilli, paprykę
  • obtocz z każdej strony ćwiartki i odstaw na ok. 2 godziny, by przeszły przyprawami (można odstawić na dłużej)
  • pokrusz płatki kukurydziane za pomocą wałka kuchennego albo młynka np. do kawy
  • w misce ubij jajka za pomocą rózgi kuchennej
  • przyprawione ćwiartki obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50-55 minut
  • przed końcem pieczenia możesz skropić zrumienioną skórkę olejem rzepakowym

Smacznego!
Lidka

1 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Piekłam udka ponad godzinę i niestety dalej w środku lekko niedopieczone. Skórka faktycznie pyszna ale niestety samo mięsko średnie.

Magda
Magda
8 miesięcy temu

Przygotowałam ćwiartki dziś z tego przepisu. Niestety, ale nam kompletnie nie przypadły do gustu:
* panierka mega twarda i sama w smaku była niesmaczna.

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x