Wyśmienity pomysł na przygotowanie ćwiartek z kurczaka. Chrupka skórka i cudownie soczysty środek, wystarczy tylko kilka składników.
Panierowane pieczone ćwiartki z kurczaka smakują niczym te z KFC, ale zawierają o wiele mniej tłuszczu. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, można je obtoczyć w przyprawach wieczorem albo nawet rano, później pozostaje tylko panierka i pieczenie. Podobny przepis na nuggetsy znajdziecie u mnie na blogu w starszych wpisach.
Dzieci uznały, że to będą ich ulubione „nóżki z kurczaka”, wcale się nie dziwię, ponieważ starsza część rodziny pałaszowała je również ze smakiem. Całkiem inne, a jakie pyszne podanie mięsa z kurczaka. Nóżki nie muszą być nudne, można je bardzo fajnie i smacznie podać.
Składniki na 5 ćwiartek kurczaka:
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka chilli pieprz cayenne
1 szklanka płatków kukurydzianych
bułka tarta
olej rzepakowy
Jak przygotować panierowane pieczone ćwiartki kurczaka?
- ćwiartki umyj i osusz ręcznikiem papierowym
- w misce wymieszaj sól, czosnek, chilli, paprykę
- obtocz z każdej strony ćwiartki i odstaw na ok. 2 godziny, by przeszły przyprawami (można odstawić na dłużej)
- pokrusz płatki kukurydziane za pomocą wałka kuchennego albo młynka np. do kawy
- w misce ubij jajka za pomocą rózgi kuchennej
- przyprawione ćwiartki obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50-55 minut
- przed końcem pieczenia możesz skropić zrumienioną skórkę olejem rzepakowym
Smacznego!
Lidka
Piekłam udka ponad godzinę i niestety dalej w środku lekko niedopieczone. Skórka faktycznie pyszna ale niestety samo mięsko średnie.
Przygotowałam ćwiartki dziś z tego przepisu. Niestety, ale nam kompletnie nie przypadły do gustu:
* panierka mega twarda i sama w smaku była niesmaczna.
Bardzo mi przykro, że nie posmakowała…. Zapraszam jednak do zapoznania się z innymi przepisami na panierki do drobiu na moim blogu 🙂