Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji.
Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę.
Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.
Puszysty sernik – składniki:
1 kg tłustego sera
0.5 l śmietanki 30%
6 jajek
8 dkg mleka w proszku
8 dkg mąki ziemniaczanej
35 dkg cukru
ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
szczypta soli
Na spód:
15 dkg herbatników kakaowych
1/3 kostki masła (z kostki 20dkg)
Polewa:
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny
Puszysty sernik – wykonanie:
- Herbatniki zblendowałam. Masło roztopiłam i wymieszałam dokładnie z herbatnikami.
- Wykleiłam powstałą masą formę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania sera.
- Ser zmieliłam w maszynce.
- Białka oddzieliłam od żółtek.
- Żółtka utarłam z połową odmierzonego cukru.
- Do sera dodałam utarte żółtka, mleko w proszku, mąkę, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Ubiłam śmietanę i połączyłam z serem. Nie mieszałam długo, tylko do połączenia się śmietanki z masą.
- Białka ubiłam na sztywną pianę z drugą połową cukru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszałam z serem.
- Wylałam masę na schłodzony spód herbatnikowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Zanim włożyłam ciasto wstawiłam naczynie z wodą na sam spód piekarnika.
- Kiedy sernik już się upiekł studziłam go przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
- Zrobiłam polewę.
- Masło roztopiłam, dodałam kakao i cukier. Doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając.
- W 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z polewą. Odstawiłam na 15 minut i polałam taką polewą sernik.
Smacznego!
Lidka
Pięknie wygląda i zapewne smaczny… zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.
Właśnie się piecze, jest taki wysoki że boję się że wyskoczy z formy
jak skończy się czas pieczenia uchyl troszkę drzwiczki i nie wyciągaj od razu. Daj mu odpocząć. i Daj znać jak wyszedł 🙂
Czy mleko w proszku jest konieczne?
Proponowałabym jednak dodać to mleko.
Dwie uwagi.1 uważam że śmietanka może byc dodana do masy serowej bez ubijania. 2 dodatek soli jest zbyteczny.
oczywiście, jeśli będziesz piekł sernik zrób po swojemu, ale to już będzie inny przepis. W moim śmietankę ubija się i dodaje sól, która tylko podkreśla smak. Przepis ten jest wypróbowany przez wielu i bardzo smakował wg tego właśnie przepisu.
A czy w ogóle nie opada, czy po prostu opada wysokości wlanego ciasta przed pieczeniem…?
może opaść o ok 3 mm, ale niezauważalnie
Dzięki. .przy okazji upiekę.😊
Choć u mnie wszystkie opadają 🤐
Ciasto wyszło przepyszne 😊 od dawna szukałam przepisu na tak delikatny, puszysty i mokry sernik, dzięki Pani stronie się to udało 🙂 dziękuję
dziękuję za tak miłe słowa, bardzo się cieszę jak ktoś testuje moje przepisy i jeszcze na dodatek smakują. Super! Cieplutko pozdrawiam <3
Piekłam wczoraj ten sernik jest fenomenalny.Od dziś mój ulubiony.
Super sernik od dziś mój ulubiony.Rodzina zachwycona.
Właśnie zamierzam go w piątek upiec…mam nadzieję że będę również taka zdolna 😁
Będzie dobrze, zaręczam 😘
Mój właśnie się piecze, rośnie cudnie.Czy ma być taka jasna skórka?
Zarumieni się z pewnością
przepysznie wygląda ten sernik
Czy można dodać ser z wiaderka?
Jasne, że mozna! Proszę tylko szukać sera w wiaderku z wysoką zawartością tłuszczu.
Czy jest zamiennik zamiast mleka w proszku?
Qrczaki… coś mało mnie się wydaje to 45 jak na sernik 😂 ale jestem laikiem 😂