Puchaty sernik

Autor Pieprzyć z Fantazją


Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji.

Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę.
Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.

Puszysty sernik – składniki:

1 kg tłustego sera
0.5 l śmietanki 30%
6 jajek
8 dkg mleka w proszku
8 dkg mąki ziemniaczanej
35 dkg cukru
ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
szczypta soli

Na spód:

15 dkg herbatników kakaowych
1/3 kostki masła (z kostki 20dkg)

Polewa:

1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny

Puszysty sernik – wykonanie:

  • Herbatniki zblendowałam. Masło roztopiłam i wymieszałam dokładnie z herbatnikami.
  • Wykleiłam powstałą masą formę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania sera.
  • Ser zmieliłam w maszynce.
  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Żółtka utarłam z połową odmierzonego cukru.
  • Do sera dodałam utarte żółtka, mleko w proszku, mąkę, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • Ubiłam śmietanę i połączyłam z serem. Nie mieszałam długo, tylko do połączenia się śmietanki z masą.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę z drugą połową cukru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszałam z serem.
  • Wylałam masę na schłodzony spód herbatnikowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  • Zanim włożyłam ciasto  wstawiłam naczynie z wodą na sam spód piekarnika.
  • Kiedy sernik już się upiekł studziłam go przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • Zrobiłam polewę.
  • Masło roztopiłam, dodałam kakao i cukier. Doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając.
  • W 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z polewą. Odstawiłam na 15 minut i polałam taką polewą sernik.

Smacznego!

Lidka

3.6 10 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
1 rok temu

Pięknie wygląda i zapewne smaczny… zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

Właśnie się piecze, jest taki wysoki że boję się że wyskoczy z formy

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Czy mleko w proszku jest konieczne?

bodo
bodo
1 rok temu

Dwie uwagi.1 uważam że śmietanka może byc dodana do masy serowej bez ubijania. 2 dodatek soli jest zbyteczny.

Danuta
Danuta
1 rok temu

A czy w ogóle nie opada, czy po prostu opada wysokości wlanego ciasta przed pieczeniem…?

Danuta
Danuta
1 rok temu

Dzięki. .przy okazji upiekę.😊
Choć u mnie wszystkie opadają 🤐

Marlena
Marlena
1 rok temu

Ciasto wyszło przepyszne 😊 od dawna szukałam przepisu na tak delikatny, puszysty i mokry sernik, dzięki Pani stronie się to udało 🙂 dziękuję

Renata
Renata
11 miesięcy temu

Piekłam wczoraj ten sernik jest fenomenalny.Od dziś mój ulubiony.

Renata
Renata
10 miesięcy temu

Super sernik od dziś mój ulubiony.Rodzina zachwycona.

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu
Reply to  Renata

Właśnie zamierzam go w piątek upiec…mam nadzieję że będę również taka zdolna 😁

Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Mój właśnie się piecze, rośnie cudnie.Czy ma być taka jasna skórka?

iza
3 miesięcy temu

przepysznie wygląda ten sernik

Translate »
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x