Puchaty sernik

Autor Pieprzyć z Fantazją


Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji.

Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę.
Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.

Puszysty sernik – składniki:

1 kg tłustego sera
0.5 l śmietanki 30%
6 jajek
8 dkg mleka w proszku
8 dkg mąki ziemniaczanej
35 dkg cukru
ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
szczypta soli

Na spód:

15 dkg herbatników kakaowych
1/3 kostki masła (z kostki 20dkg)

Polewa:

1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny

Puszysty sernik – wykonanie:

  • Herbatniki zblendowałam. Masło roztopiłam i wymieszałam dokładnie z herbatnikami.
  • Wykleiłam powstałą masą formę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania sera.
  • Ser zmieliłam w maszynce.
  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Żółtka utarłam z połową odmierzonego cukru.
  • Do sera dodałam utarte żółtka, mleko w proszku, mąkę, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  • Ubiłam śmietanę i połączyłam z serem. Nie mieszałam długo, tylko do połączenia się śmietanki z masą.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę z drugą połową cukru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszałam z serem.
  • Wylałam masę na schłodzony spód herbatnikowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  • Zanim włożyłam ciasto  wstawiłam naczynie z wodą na sam spód piekarnika.
  • Kiedy sernik już się upiekł studziłam go przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • Zrobiłam polewę.
  • Masło roztopiłam, dodałam kakao i cukier. Doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając.
  • W 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z polewą. Odstawiłam na 15 minut i polałam taką polewą sernik.

Smacznego!

Lidka

3.9 25 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
4 lat temu

Pięknie wygląda i zapewne smaczny… zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.

Kornelia
Kornelia
4 lat temu

Właśnie się piecze, jest taki wysoki że boję się że wyskoczy z formy

Katarzyna
Katarzyna
4 lat temu

Czy mleko w proszku jest konieczne?

bodo
bodo
4 lat temu

Dwie uwagi.1 uważam że śmietanka może byc dodana do masy serowej bez ubijania. 2 dodatek soli jest zbyteczny.

Danuta
Danuta
4 lat temu

A czy w ogóle nie opada, czy po prostu opada wysokości wlanego ciasta przed pieczeniem…?

Danuta
Danuta
4 lat temu

Dzięki. .przy okazji upiekę.😊
Choć u mnie wszystkie opadają 🤐

Marlena
Marlena
4 lat temu

Ciasto wyszło przepyszne 😊 od dawna szukałam przepisu na tak delikatny, puszysty i mokry sernik, dzięki Pani stronie się to udało 🙂 dziękuję

Renata
Renata
4 lat temu

Piekłam wczoraj ten sernik jest fenomenalny.Od dziś mój ulubiony.

Renata
Renata
4 lat temu

Super sernik od dziś mój ulubiony.Rodzina zachwycona.

Ewa
Ewa
4 lat temu
Reply to  Renata

Właśnie zamierzam go w piątek upiec…mam nadzieję że będę również taka zdolna 😁

Iwona
Iwona
4 lat temu

Mój właśnie się piecze, rośnie cudnie.Czy ma być taka jasna skórka?

iza
3 lat temu

przepysznie wygląda ten sernik

KATARZYNA
KATARZYNA
2 lat temu

Czy można dodać ser z wiaderka?

Renata
Renata
2 lat temu

Czy jest zamiennik zamiast mleka w proszku?

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Qrczaki… coś mało mnie się wydaje to 45 jak na sernik 😂 ale jestem laikiem 😂

Translate »
23
0
Would love your thoughts, please comment.x