Wytrawna przekąska, śniadanie czy kolacja na słono, jak kto woli. Rożki ze szpinakiem i serem feta są idealne na każdą okoliczność.
Cudownie chrupiące ciasto i idealny farsz, zdecydowanie wolę ciasto filo w wersji na słono, ale to zależy jak je się poda i z czym i kto jak lubi.
Na robienie takich przekąsek skusił mnie zaprzyjaźniony Wojtek z bloga Wjazd na Kuchnię. Zachęcam do odwiedzin jego strony, przy okazji można podszlifować gwarę śląską 😉
Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą świetnie sprawdzą się podczas prywatek pod warunkiem, że w domu nie ma dywanów 😉 Ciasto jest idealnie chrupkie, kruche i pięknie się rozwarstwia, a co ważne pasuje smakowo do kufla bursztynowego napoju 😀
Składniki potrzebne do zrobienia rożków z ciasta filo:
1 opakowanie ciasta filo
400 g szpinaku
200 g sera feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/3 szklanki mleka
1/5 szklanki oleju
2 łyżki masła
Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą – wykonanie:
- na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam posiekany drobno czosnek
- dodałam świeże liście szpinaku i mieszałam dotąd, aż pod wpływem temperatury zmniejszył swoją objętość
- dodałam następnie pokruszony ser feta i wymieszałam aż połączył się ze szpinakiem
- przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i odstawiłam do ostygnięcia
- gotowy płat ciasta filo rozwinęłam i pokroiłam wzdłuż na trzy równe części
- na każdy pasek, na sam róg wykładałam po łyżce farszu i zwijałam pasek w trójkąt na przemian po całej długości paska
- gotowe trójkąty posmarowałam rozbełtanym mlekiem z olejem i piekłam przez ok. 20 -25 min
Smacznego!
Lidka
Jest tu wszystko, co lubię. Jak dla mnie przekąska idealna 🙂
O mniam 😀 Mam ochotę ta takie pierożki 😀 Koniecznie ze szpinakiem 🙂