Wina musujące na wiosnę i lato. Które wybrać?

Autor Materiał zewnętrzny

Jeśli wybieramy wino na lato, musimy pamiętać, aby było delikatne, orzeźwiające i oczywiście dobrze schłodzone. Świetnie, jeśli ma w sobie sporo owocowych nut i nieco kwasowości. W takim wydaniu najlepiej sprawdzają się wina musujące. Które wybrać wiosną i latem?

Wybór wina jest naprawdę ważny

Przede wszystkim musimy wiedzieć, jakie wino wybrać do konkretnej okazji i planowanego menu. To istotne nie tylko ze względu na zasady savoir-vivre, ale również dlatego, że dobrze dobrane wino podkreśla smak potraw.

Latem ważne jest jednak coś jeszcze. Chodzi o to, aby kieliszek chłodnego wina przyniósł nam też orzeźwienie i sprawił, że przyjacielskie spotkanie lub kolacja na świeżym powietrzu będą jeszcze przyjemniejsze. Do tego zadania najlepsze są wina musujące: lekkie, orzeźwiające i pełne bąbelków. Największy wybór takich trunków znajdziesz na: https://rafa-wino.pl. Wejdź i wybierz coś dla siebie.

Szampan – najlepsze wśród win musujących

Na szczycie jakościowych win musujących znajdziemy Szampany. Tradycyjne francuskie wina produkowane od wieków w regionie Szampanii zazwyczaj w oparciu o trzy szczepy winorośli: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Tradycyjnie też w ich przypadku zachodzą dwie fermentacje, z tym druga w butelce, na osadzie drożdżowym (stąd długie, perliste musowanie). Chcesz więcej? Zdobądź wiedzę o najlepszych winach musujących świata i dowiedz się, jakie są różnice między szampanem a winem musującym

Jakie wino musujące wybrać wiosną i latem?

Zdecydowanie najczęściej spotykane w naszym kraju wino musujące to prosecco. To wino, które oryginalnie pochodzi z regionu Veneto we Włoszech. Warto o tym pamiętać i rzucić okiem na etykietę, zanim sięgniemy po butelkę, żeby wybrać dobrej jakości oryginał. Prosecco jest bowiem prosecco nie równe. Nasza propozycja to Prosecco Valdobbiadene Brut San Boldo z winnicy Marsuret – to medalowe, najlepsze prosecco, o jasnosłomkowej barwie, aromacie kwiatów oraz orzeźwiającej kwasowości.

Kolejna ciekawa propozycja, która stała się niejako alternatywą dla win musujących z głównego nurtu, to lambrusco – włoskie wino musujące z Emilia-Romana we Włoszech. Polecamy np. Casabella Lambrusco Dolce Rosso, czerwone wino, lekko musujące, o niewielkiej zawartości alkoholu i mocno wyczuwalnym aromacie owoców leśnych oraz malin. To trunek polecany do deserów, ale również do picia soli w cieplejsze dni.

Wiosną i latem możemy sięgnąć też po coś hiszpańskiego np. Cava Mirgin Gran Reserva od Alta Alella Mirgin To białe wino musujące, które produkowane jest tradycyjną metodą. Jego świeżość, lekkość i cytrusowo-owocowy aromat spodobają się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Co ciekawe, jest to wino organiczne, wegańskie.

A czy latem możemy sięgnąć po cenione na całym świecie wina węgierskie? Oczywiście! Zanim wybierzemy się jednak po wycieczkę po węgierskich smakach, warto odkryć najlepsze wina węgierskie, które musisz poznać. Wśród nich jest też propozycja dla fanów letniego orzeźwiania się bąbelkami, czyli węgierskie różowe wino musujące „Pink” Pet Nat Kekfrankos produkowane w regionie Matra przez butikową winnicę Hoop Wines. To wino o magicznym kolorze jest lekkie, świeże, delikatnie cierpkie. Posiada naturalny smak poprzez pojedynczą fermentację (metoda Pet Nat) w butelce na pozostawionym osadzie, nie było też filtrowane.

Ogólne zasady dobierania wina

Jeśli chcemy wybrać dobrze, nie zapominajmy jednak też o kilku ważnych podstawowych zasadach, które obowiązują w świecie winiarstwa – również wiosną i latem.

  1. Wino zawsze dobieramy do dania, któremu ma towarzyszyć, chyba, że serwujemy je jako aperitif przed podaniem przystawki lub pijemy samodzielnie. Masz wątpliwości? Rozwiej je, kontaktując się ze specjalistami! Wejdź na zakładkę kontakt na Rafa-Wino.pl.
  2. Wina lekkie powinno podawać się przed ciężkimi, wytrawne przed słodkimi, słabsze przed mocnymi i bardziej schłodzone przed cieplejszymi.
  3. Nie powinno się podawać do kolacji tylko jednego wina, bo każde danie (przystawka, danie główne, deser) wymaga innego trunku.
  4. Błędem jest dodawanie kostek lodu do kieliszków, a wino należy chłodzić do odpowiedniej temperatury w lodówce lub specjalnym wiaderku z lodem.
  5. Dobrze jest też zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do serwowania wina, takie jak korkociąg – trybuszon, czy kieliszki do serwowania wina. Znajdziesz je tu: https://rafa-wino.pl/169-akcesoria-do-wina.
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu

Wiele osób niestety wybiera wino pierwsze lepsze z półki a to duży błąd. Dobrze dobrane wino dopełnia smak potraw.

Rysiek z Łużyc
Rysiek z Łużyc
2 lat temu

oczywiście jeśli wino na wiosnę to moim wyborem jest Hugo z kwiatów czarnego bzu ,polecam wszystkim 👍

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x