Zwyczajny groszek a tak smakowo nadzwyczajna zupa. Kilka prostych składników i mamy pyszne danie!
Jedna z moich ulubionych zup krem to właśnie zupa krem z zielonego groszku. Jak dla mnie nie ma potrzeby przyprawiać jej w jakiś specyficzny sposób. Świetną bazą do zupy jest bulion czy to warzywny czy drobiowy. Nie omieszkajcie się więc użyć do ugotowania tej pyszności nawet ostatnich kropel rosołu „z niedzieli”.
Zupa krem z zielonego groszku jest świetna jako pierwsze danie dla zaproszonych gości, myślę że posmakuje również dzieciom.
Oczywiście najlepszy groszek to świeżo zerwany z ogrodu, ale poza sezonem można ratować się mrożonkami czy to swoimi czy kupionymi w sklepie.
Składniki potrzebne by przygotować zupę krem z groszku zielonego:
400 g mrożonego groszku zielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki masła
śmietanka 30%
natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Zupa krem z groszku zielonego – wykonanie:
- wysyp groszek na sito i przelej wodą
- w garnku, w którym będziesz gotować zupę zeszklij na maśle cebulę pokrojoną w kostkę
- gdy cebula zacznie się szklić dodaj posiekany w plasterki czosnek, wymieszaj i szklij jeszcze ok. 1,5 minuty
- dodaj groszek, odrobinę natki, kopru i wlej bulion, od zagotowania gotuj przez ok. 10 minut
- przy pomocy blendera rozdrobnij ugotowaną zupę na konsystencję kremu
- przypraw do smaku solą i pieprzem
- możesz zabielić śmietanką całość lub po nalaniu do talerzy i posypać szczypiorkiem
Smacznego!
Lidka
I zrobiło się zielono! Kocham wiosnę i takie kolory na talerzu. Zdecydowanie miseczka pysznej, zielonej zupy poprawi humor każdemu