Z kukurydzy możesz przygotować bardzo smaczną zupę.
Taką zupą możesz najeść się do syta. Wystarczy kukurydza, ziemniak, cebula i śmietana. Ugotowana na bulionie będzie miała bardziej wyrazisty smak, ale możesz ugotować ja również na wodzie a przyprawić tym, co podsuwają Ci kubki smakowe. Świetnie smakuje taka zupa z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi, z pajdą chleba z masłem i serem a nawet chipsami z boczku. Możesz użyć kukurydzy z puszki jaki i kukurydzy mrożonej. Składniki podałam w ilościach wystarczających na zupę dla dwóch osób. Jeśli wcześniej nie gotowałeś zupy z kukurydzy, to ugotuj mniejszą ilość na spróbowanie. Jednak mam nadzieję, że posmakuje Ci bardzo!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Zupa z kukurydzy – składniki:
200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej
1 średniej wielkości ziemniak
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml śmietany kremówki
300 ml bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz czarny
opcjonalnie: papryka ostra lub łagodna
Zupa z kukurydzy – wykonanie:
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i wymieszaj z cebulą. Wszystko razem smaż chwilę i podlej wodą lub bulionem a następnie zagotuj. Dodaj odsączona z zalewy kukurydzę. Gotuj całość do do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę, dodaj śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem lub papryką ostrą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta podlej wodą lub bulionem.
Smacznego!
Lidka
O patrz! Nie pomyślałam, ze można, a przecież to całkiem dobry pomysł. U mnie nie lubią kukurydzy w ziarnach, ale zbiedowaną pewnie zjedzą z zachwytem. Jutro zrobię ! I zupełnie nie rozumiem dlaczego na to nie wpadłam!
Fajnie! Bardzo się cieszę, że mogłam podsunąć pomysł <3