Danie jednogarnkowe pochodzące z lubelszczyzny popularne w latach 80 i 90.
Kto z nas nie jadł forszmaku? Robicie jeszcze to danie? Mi zdarza się ugotować forszmak od czasu do czasu, ale to zależy od tego czym częstuje mnie moja lodówka. Często po weekendzie pozostaje dużo skrawków wędlin, kawałków mięsa i jeśli tylko mam kawałek pieczarki czy papryki gotuję tę pyszną rozgrzewającą zupę. Jest wiele pomysłów na ugotowanie forszmaku i jadłam różne jego wersje. W moich stronach – a jestem z lubelskiego do forszmaku niektórzy dodają nawet ugotowane jajko na twardo, jadłam było smaczne! Ja najczęściej robię w takiej wersji jak tu podałam. Smak forszmaku świetnie podkreślają kiszone ogórki. Zawsze podsmażam ogórki na maśle, ponieważ są wtedy cudownie chrupiące. Zachęcam do takiego przygotowania ogórków i myślę, że nie rozczarujecie się. Ilości poszczególnych składników nie są sztywno podane, możesz dodać czegoś więcej lub mniej, to zależy jakimi ilościami składników dysponujesz. Jestem ciekawa Waszych pomysłów na to popularne danie. Piszcie!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Forszmak – składniki:
250 kiełbasy wieprzowej lub drobiowej
150 dkg wędliny
150 g pieczarek
1 duża papryka
4 -5 średniej wielkości ogórki kiszone
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki groszku zielonego
2-3 łyżki kukurydzy
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
szczypta majeranku
sól, pieprz, papryka słodka i i ostra
1 płaska łyżka mąki
masło do smażenia
Forszmak – wykonanie:
Cebulę zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę oraz kiełbasę, następnie wymieszaj i przygotuj pozostałe składniki. Dodawaj kolejno pokrojone pieczarki, paprykę, posiekany czosnek, dodaj liść i ziele angielskie. Wsyp groszek i kukurydzę. Ogórki pokrój w kostkę i na drugiej patelni na dwóch łyżkach masła zeszklij je, dodaj następnie do garnka ze składnikami na forszmak. Zalej całość ok. 1 litrem gorącej wody, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj całość do 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami, oprósz roztartym w dłoniach majerankiem. Możesz na koniec zagęścić forszmak mąką roztrzepaną w 1/4 szklance wody – jednak nie musisz tego robić, jeśli nie lubisz zagęszczanych potraw.
Smacznego!
Lidka