Pyszna propozycja na zimną zupę z ogórków na upalne dni.
Gazpacho to hiszpańska potrawa, której głównym składnikiem są świeże pomidory. To gazpacho jest ze świeżych ogórków i jest pewnością idealne na upalne dni i z pewnością będzie pysznym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ogórków. Dodatek awokado, szczypiorku, czosnku oraz świeżego kopru zamienią zimną zupę krem w iście restauracyjne danie. Wystarczy tylko obrać ze skórki, zmielić, przyprawić, schłodzić i możemy chłodzić się obiadem w cieniu parasola.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Gazpacho z ogórków – składniki:
2 duże ogórki
1 awokado
1 pęczek szczypiorku
½ pęczka świeżego kopru
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Gazpacho z ogórków – wykonanie:
Ogórki pokrój w mniejsze kawałki tak, by zmieściły się w misie blendera. Do misy włóż również awokado, szczypiorek, koper i czosnek. Wlej sok z cytryny i oliwę. Zmiksuj na kremową konsystencję. Dolej zimną wodę wedle uznania. Wstaw do lodówki do schłodzenia i nalewaj do talerzy. Każdy talerz udekoruj koprem, plastrami ogórków i szczypiorkiem.
Ciesz się smakiem!
Lidka