Zupa grzybowa krem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Znakomita w smaku zupa krem ze świeżych grzybów.

Sezon grzybowy jest jednym z moich ulubionych części roku. Uwielbiam chodzić do lasu, zbierać jagody i grzyby. Najczęściej w koszyku lądują prawdziwki, podgrzybki, czerwone koźlarze i kurki. Czasami dzielimy się rodziną na grupy i część zrywa jagody a część nie przygląda się na jagody tylko szuka grzybów. Faktem jest też, że ostatnio gdy byłam sama w lesie miałam spotkanie z mieszkańcem tegoż miejsca i dość szybko udałam się w drogę powrotną…bardzo szybko aż zgubiłam telefon 😉 Wracając do zupy krem. Do jej zrobienia użyłam borowików i w znikomej części podgrzybków. Ilość grzybów podałam w litrach, bo też tak je odmierzałam. Jeśli uznasz, że któregoś składnika mógłbyś dodać mniej lub więcej to zrób to. Kieruj się swoim smakiem przyprawiając. Ciesz się smakiem i życzę Ci udanego grzybobrania!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zupa grzybowa krem – składniki:

1 litr grzybów leśnych
150 ml tłustej śmietany
2-3 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu (grzybowego, warzywnego)
sól, pieprz
Dodatkowo:
grzanki ziołowe
natka pietruszki

Zupa grzybowa krem – wykonanie:

Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie się szklić dodaj pokrojony czosnek i smaż chwilę. Dodaj wino i redukuj aż odparuje. Dodaj grzyby i smaż dopóki nie zmniejszą objętości i nie puszczą soków. Zalej wszystko bulionem i zagotuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj i zestaw zupę z ognia. Blenduj wszystko na jednolitą konsystencję przez ok. 5-6 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gdy już wlejesz zupę do talerzy oprósz natką pietruszki i posyp grzankami.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x