Chlebek bananowy – bardzo popularny w Ameryce, to pyszny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Chlebek bananowy albo raczej ciasto bananowe, ta druga nazwa pasuje bardziej, ponieważ wypiek jest słodki, mokry i ma konsystencję ciasta, a nie chleba.
Zaczęłam w końcu sama piec to ciacho, ale to właściwie dzięki córce. To ona jako pierwsza wprowadziła do kuchni ten zwyczaj wykorzystywania przejrzałych bananów.
Zanim jednak upiekłam chlebek bananowy przejrzałam historię jego pochodzenia. Po raz pierwszy przepis na niego ukazał się w 1933 roku w książce kucharskiej Balanced Recipes Cookbook, a co roku 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzone jest Narodowe Święto Chleba Bananowego.
Z tego też powodu najpierw poszukałam przepisu na ichnich blogach kulinarnych, jako pierwszy wyświetlił mi się Simply Recipes i właśnie z tego przepisu korzystałam.
Chlebek bananowy jest bardzo smaczny, idealny do filiżanki kawy czy herbaty, prosty do wykonania i co miłe składniki nie są wyszukane.
Chlebek bananowy – składniki:
4 przejrzałe banany
1,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 jajko
3/4 szklanki cukru
7,5 dkg masła
szczypta soli
ekstrakt z wanilii
Chlebek bananowy – wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce za pomocą widelca rozgniotłam banany, dodałam mąkę, cukier, sodę, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, roztopione masło i rozkłócone jajko.
Wylałam ciasto do formy keksówki o wymiarach 9×21 cm i piekłam ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra – dół.
Smacznego!
Lidka
U mnie w NI również on cieszy się dużą popularnością, ale nie ma się co dziwić, bo jest pyszny 🙂
sztos przepis, tylko lepiej dać o połowę mniej cukru