Sernik na zimno z galaretkami i owocami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Podczas upałów miło jest zjeść coś, co cudownie schłodzi nasze rozgrzane ciało, a ten kolorowy sernik z dodatkiem owoców pięknie temu daje radę.

Sernik na zimno z galaretkami i owocami to bardzo proste i niedrogie w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Podobnego rodzaju ciasta robię w moim domu już od wielu lat i za każdym razem kombinuję jak zrobić by wyglądał apetycznie i zachęcająco. Dodaję różne owoce, galaretki o różnych smakach i za każdym razem przyznać muszę udaje mi się zaskoczyć bliskich czymś smacznym.

Sernik na zimno z galaretkami i owocami jest idealny na bardzo ciepłe dni, gdy doskwiera nam żar lejący się z nieba. Dodałam do niego tym razem mrożone jeżyny i maliny, chciałam by słodycz została przełamana kwaskowatością właśnie tych owoców, co z pewnością orzeźwi wymęczone upałem ciało.
Zachęcam, by zrobić takie ciasto, zachęcam również by kombinować z masami, galaretkami i owocami.

Sernik na zimno z galaretkami i owocami- składniki:

Na spód:
200 g herbatników maślanych
120 g masła 82%
Na ser:
1 kg trzykrotnie mielonego sera (może być z wiaderka)
2 galaretki pomarańczowe
4 łyżki cukru pudru
Galaretki i owoce:
1 galaretka niebieska np. o smaku borówkowym
2 galaretki truskawkowe
truskawki, maliny, jeżyny

Sernik na zimno z galaretkami i owocami- wykonanie:

  • rozpuściłam niebieską galaretkę w 500 ml gorącej wody i odstawiłam do tężenia
  • herbatniki rozgniotłam za pomocą tłuczka kuchennego i wymieszałam z roztopionym masłem, wylepiłam dno tortownicy i wstawiłam do lodówki (tortownica 26 cm średnicy)
  • w 1 szklance gorącej wody rozpuściłam dwie galaretki pomarańczowe, ostudziłam
  • w misce utarłam za pomocą miksera ser z cukrem pudrem i wlałam galaretki pomarańczowe
  • połowę masy serowej wylałam na ciasteczkowy spód, wyrównałam i wstawiłam na kilka minut do lodówki
  • wyjęłam delikatnie tężejące ciasto z lodówki i wbiłam na całej powierzchni maliny i jeżyny, zalałam niebieską galaretką
  • wstawiłam do lodówki do stężenia
  • w tym czasie rozpuściłam dwie galaretki truskawkowe w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do ostudzenia
  • gdy niebieska galaretka stężała wylałam na wierzch drugą część sera, wyrównałam i na powierzchni ułożyłam pokrojone truskawki
  • zalałam galaretkami o smaku truskawkowym i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia ciasta

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luiza
3 miesięcy temu

Z przyjemnością bym sobie ten sernik na śniadanie, obiad i kolację – myślę, że w ciągu dnia spokojnie poradziłabym się z całością 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x