Korzystając ze świeżych warzyw można ugotować pyszny czerwony barszcz a’la ukraiński. Sycący i cudownie świeży w swoim smaku, a wydawałoby się, że to tylko „zupa”.
Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą przygotowałam z warzyw, które aktualnie dojrzały mi na ogrodzie, jak dla mnie nie ma pyszniejszego dania, niż z tego, co wyhodowało się samemu. Nie używam żadnych odżywek, by wspomóc wzrost warzyw i to wystarczy, bym mogła pysznie nakarmić rodzinę.
Wiele lat temu usłyszałam, że ktoś dodał bób zamiast fasoli „Jaś” i nie omieszkałam tego wykorzystać. Prawdę powiedziawszy jest to dla mnie coś nowego, ale myślę, że u już zwyczajnie odegrała swoją rolę kuchnia regionalna. Fajnie jest próbować nowych smaków 🙂 Jeśli szukacie przepisu na tradycyjny barszcz ukraiński, to zapraszam TU.
Jak Wy gotujecie barszcz ukraiński?
Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą – składniki:
1 szklanka bobu – może być więcej
4 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości buraki czerwone
1 duża marchew
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
ok. 15 dkg młodej kapusty
1 cebula
3 ząbki czosnku
śmietanka 30% lub kwaśna 18%
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki masła
natka pietruszki
Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą – wykonanie:
- ugotuj bób w osolonej wodzie do miękkości i obierz ze skórek
- w garnku, w którym będziesz gotować swoją zupę rozpuść masło i zeszklij pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek
- dodaj następnie pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojone łodygi selera naciowego, dodaj również liście i ziele angielskie
- jednego buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach a drugiego pokrój w plastry, dodaj do garnka
- zalej całość wodą lub bulionem, ja wlałam ok. 2 litrów wody, gotuj do momentu aż warzywa będą na pół miękkie
- kapustę posiekaj i dodaj do zupy, gotuj całość do miękkości, dodaj również ziemniaki pokrojone w kostkę
- wyciągnij z zupy plastry buraka – pozostaw np. do sałatki
- przypraw do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem
- dodaj ugotowany i obrany ze skórek bób
- zabiel śmietanką lub śmietaną 18%, to zależy jaką preferujesz w zupach
- oprósz zupę natką pietruszki i bobem, jeśli wcześniej już wszystkiego nie zjadłeś 🙂
Smacznego!
Lidka
A kiedy ziemniaki?
Dziękuję! Ziemniaki wtedy gdy kapustę.