Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Korzystając ze świeżych warzyw można ugotować pyszny czerwony barszcz a’la ukraiński. Sycący i cudownie świeży w swoim smaku, a wydawałoby się, że to tylko “zupa”.

Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą przygotowałam z warzyw, które aktualnie dojrzały mi na ogrodzie, jak dla mnie nie ma pyszniejszego dania, niż z tego, co wyhodowało się samemu. Nie używam żadnych odżywek, by wspomóc wzrost warzyw i to wystarczy, bym mogła pysznie nakarmić rodzinę.

Wiele lat temu usłyszałam, że ktoś dodał bób zamiast fasoli “Jaś” i nie omieszkałam tego wykorzystać. Prawdę powiedziawszy jest to dla mnie coś nowego, ale myślę, że u już zwyczajnie odegrała swoją rolę kuchnia regionalna. Fajnie jest próbować nowych smaków 🙂 Jeśli szukacie przepisu na tradycyjny barszcz ukraiński, to zapraszam TU.
Jak Wy gotujecie barszcz ukraiński?

Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą – składniki:

1 szklanka bobu – może być więcej
4 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości buraki czerwone
1 duża marchew
1 pietruszka

2 łodygi selera naciowego
ok. 15 dkg młodej kapusty

1 cebula
3 ząbki czosnku
śmietanka 30% lub kwaśna 18%
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier

2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki masła
natka pietruszki

Barszcz czerwony z bobem i młodą kapustą – wykonanie:

  • ugotuj bób w osolonej wodzie do miękkości i obierz ze skórek
  • w garnku, w którym będziesz gotować swoją zupę rozpuść masło i zeszklij pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek
  • dodaj następnie pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojone łodygi selera naciowego, dodaj również liście i ziele angielskie
  • jednego buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach a drugiego pokrój w plastry, dodaj do garnka
  • zalej całość wodą lub bulionem, ja wlałam ok. 2 litrów wody, gotuj do momentu aż warzywa będą na pół miękkie
  • kapustę posiekaj i dodaj do zupy, gotuj całość do miękkości
  • wyciągnij z zupy plastry buraka – pozostaw np. do sałatki
  • przypraw do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem
  • dodaj ugotowany i obrany ze skórek bób
  • zabiel śmietanką lub śmietaną 18%, to zależy jaką preferujesz w zupach
  • oprósz zupę natką pietruszki i bobem, jeśli wcześniej już wszystkiego nie zjadłeś 🙂

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x