Langosz węgierski

Autor Pieprzyć z Fantazją

„Polak – Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki”. Z racji miłości polsko – węgierskiej zapraszam po pyszny przepis na langosza węgierskiego.

Nie chciałam pisać o langoszu nie próbując wcześniej oryginalnego wykonania. Nie byłam jednak na Węgrzech, ale na lubelskich i ostrowieckich foodtruckach, gdzie miałam okazję poznać przesympatyczne dziewczęta z wozu Traditional Hungarian Langosz Food Truck. Gospodyni trucka od ponad 20 lat specjalizuje się w tego typu wyrobach, a to z racji mocnych powiązań z naszymi bratankami. Zamówiłam, zeżarłam, bo nie zjadłam, miałam kulinarny odlot i stwierdziłam, że tak, mogę napisać o langoszu na swoim blogu.
Pytałam o składniki, co i jak? Odpowiedzi uzyskałam tak jak od babci – „trochę tego i tamtego”….Ok, dogadały się i co nieco doszły do porozumienia 😀 Jednak jest coś, co różni tego langosza od tych, które napotkaliście w Polsce, a mianowicie czosnkowa woda!
Jak zaciekawiłam Cię, to poczytaj, może przyda się ten przepis i zrobisz sam w swojej kuchni to nieziemsko pyszne, nieziemsko tuczące jedzonko!

Langosz węgierski – składniki:

Ciasto:
500 gr mąki pszennej
350 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g drożdży z kostki

Dodatkowo:
4 – 5 ząbków czosnku
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
śmietana 18 %
starty żółty ser – na drobnych oczach tarki
olej do smażenia

Langosz węgierski – wykonanie:

  • na początku przygotuj wodę czosnkową, do przegotowanej ciepłej wody dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odstaw na czas przygotowania langoszy
  • w misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, dodaj 2 łyżki mąki, zalej wszystko ciepłym mlekiem i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia
  • gdy ciasto już wyrośnie dodaj pozostałe składniki
  • wyrób ciasto na gładkie i odrywaj po kawałku, formuj kule i wałkuj każdy kawałek na jak najcieńszy placek, najlepiej jak placek będzie mieć max 20 cm średnicy
  • smaż placki na głębokim rozgrzanym oleju na rumiano, przekręć na drugą stronę by z drugiej również usmażyły się tak samo
  • wyłóż placki na papier kuchenny, by nadmiar tłuszczu wsiąkł w niego
  • posmaruj placki pędzelkiem nasączonym w wodzie czosnkowej
  • na każdy placek wyłóż kilka małych kleksów śmietany i posyp startym żółtym serem

Smacznego!
Lidka


2.7 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadeta
Bernadeta
2 lat temu

Uwielbiamy langosze. U nas robi je mój mąż, moje nie są tak dobre.

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x