„Polak – Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki”. Z racji miłości polsko – węgierskiej zapraszam po pyszny przepis na langosza węgierskiego.
Nie chciałam pisać o langoszu nie próbując wcześniej oryginalnego wykonania. Nie byłam jednak na Węgrzech, ale na lubelskich i ostrowieckich foodtruckach, gdzie miałam okazję poznać przesympatyczne dziewczęta z wozu Traditional Hungarian Langosz Food Truck. Gospodyni trucka od ponad 20 lat specjalizuje się w tego typu wyrobach, a to z racji mocnych powiązań z naszymi bratankami. Zamówiłam, zeżarłam, bo nie zjadłam, miałam kulinarny odlot i stwierdziłam, że tak, mogę napisać o langoszu na swoim blogu.
Pytałam o składniki, co i jak? Odpowiedzi uzyskałam tak jak od babci – „trochę tego i tamtego”….Ok, dogadały się i co nieco doszły do porozumienia 😀 Jednak jest coś, co różni tego langosza od tych, które napotkaliście w Polsce, a mianowicie czosnkowa woda!
Jak zaciekawiłam Cię, to poczytaj, może przyda się ten przepis i zrobisz sam w swojej kuchni to nieziemsko pyszne, nieziemsko tuczące jedzonko!
Langosz węgierski – składniki:
Ciasto:
500 gr mąki pszennej
350 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g drożdży z kostki
Dodatkowo:
4 – 5 ząbków czosnku
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
śmietana 18 %
starty żółty ser – na drobnych oczach tarki
olej do smażenia
Langosz węgierski – wykonanie:
- na początku przygotuj wodę czosnkową, do przegotowanej ciepłej wody dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odstaw na czas przygotowania langoszy
- w misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, dodaj 2 łyżki mąki, zalej wszystko ciepłym mlekiem i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia
- gdy ciasto już wyrośnie dodaj pozostałe składniki
- wyrób ciasto na gładkie i odrywaj po kawałku, formuj kule i wałkuj każdy kawałek na jak najcieńszy placek, najlepiej jak placek będzie mieć max 20 cm średnicy
- smaż placki na głębokim rozgrzanym oleju na rumiano, przekręć na drugą stronę by z drugiej również usmażyły się tak samo
- wyłóż placki na papier kuchenny, by nadmiar tłuszczu wsiąkł w niego
- posmaruj placki pędzelkiem nasączonym w wodzie czosnkowej
- na każdy placek wyłóż kilka małych kleksów śmietany i posyp startym żółtym serem
Smacznego!
Lidka
Uwielbiamy langosze. U nas robi je mój mąż, moje nie są tak dobre.