Sezon na ogórki to ogórki kiszone, ogórki konserwowe, przeróżnego rodzaju sałatki, dodatki, a ten przepis na sałatkę z ogórków jest wyjątkowy.
Pikantna sałatka z ogórków – przepis na nią powstał właściwie z lenistwa, tak mam leniwe dni 😀 Z racji, że mam w domu wielbicieli pikantnych smaków postanowiłam zrobić pikantną sałatkę z ogórków. W tym też celu wróciłam do moich wcześniejszych przepisów i wybrałam to, co mi mogło w nich najbardziej smakować. Lenistwo opłaciło się, ponieważ po kilku dniach małżonek aż do mnie zadzwonił z pracy, że sałatka jest pyszna!
Pikantna sałatka z ogórków – dodałam do niej stłuczone w moździerzu peperoncino, jeśli nie masz tej papryczki, to możesz użyć chilli w płatkach. Z pewnością ta druga będzie mniej pikantna, ale efekt finalny będzie smaczny. Sałatka świetnie będzie pasować do dań obiadowych jako dodatek, a osobiście nie omieszkałabym położyć ją na kanapki. Jak kto woli.
Jeśli masz pytania dotyczące wykonania tej sałatki bądź składników, to pozostaw komentarz, odpowiem i rozwieję wątpliwości.
Pikantna sałatka z ogórków – składniki:
3 kg ogórków
2 litry wody
1/2 szklanki soli
Na zalewę:
750 ml wody
250 ml oleju rzepakowego
875 ml octu 10%
30 dkg cukru
2 łyżki gorczycy
3 duże cebule
1 główka czosnku
15 kulek ziela angielskiego
2 łyżki peperoncino lub 2 łyżki chilli w płatkach
2 pęczki koperku
Pikantna sałatka z ogórków – wykonanie
- ogórki pokrój w cienki plastry ok. 1 mm – ja użyłam do tego szatkownika do kapusty
- w 2 litrach rozpuść sól i odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie taką solanką zalej pokrojone ogórki i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 6 godzin, po tym czasie odciśnij ogórki z zalewy, a solankę wylej
- przełóż ogórki do miski i dodaj pokrojony w plastry czosnek, posiekany koperek, pokrojoną w pół talarki cebulę, gorczycę, ziele angielskie, peperoncino i wymieszaj
- tak przygotowaną sałatką napychaj słoiki, ja użyłam do tego 0,5 l , pozostaw ok. 5 mm wolnego miejsca od gwinta
- przygotuj zalewę, a w tym samym czasie nastaw wodę w garnku do pasteryzacji
- do garnka wlej wodę, ocet, olej i dosyp cukier, zagotuj i mieszaj dotąd aż cukier się całkiem rozpuści
- gorącą zalewą zalej słoiki z sałatką – powyżej poziomu sałatki
- zakręć słoiki pokrywkami i włóż do garnka z gotującą się wodą, woda ma sięgać ok. 3/4 wysokości sloików
- pasteryzuj ok. 5 minut od momentu zagotowania się wody – pokrywki powinny być „wydęte”
- po zakończonej pasteryzacji dokręć pokrywki i ułóż na ściereczce do góry dnem
Smacznego!
Lidka