Klopsiki w towarzystwie pomidorków koktajlowych smakują wyśmienicie, sok z pomidorków cudownie otula mięsne kulki!
Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych niby tak zwyczajne danie, a jakie smaczne. Te klopsiki zrobiłam na wzór szwedzkich klopsików Köttbullar, ale urozmaiciłam je dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii. Połączenie bardzo smaczne! Na ogrodzie wyrosły mi piękne małe pomidorki, zawsze wysadzam koraliki, ponieważ są soczyste i słodkie, a takie właśnie wyśmienicie nadają się do tego rodzaju dania.
Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych zrobiłam z mięsa wołowego i przyznam, że takie mięso właśnie polecam. Nie jadam mięsa, ale na mięso wołowe skuszę się od czasu do czasu, inne rodzaje zwyczajnie mi nie smakują.
Klopsiki podaj z tym co lubisz najbardziej, co najbardziej lubi Twoja rodzina.
Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych – składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- pieprz
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 150 ml mleka
- 1 cebula
- 2 – 3 łyżki masła do zeszklenia cebuli
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia klopsików
- mąka do obtoczenia
- świeże liście bazylii
Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych – wykonanie:
- bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw by napęczniała
- cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle
- ziele angielskie roznieć w moździerzu lub zmiel w młynku
- do mięsa dodaj cebulę, namoczoną bułkę tartą, przyprawy i jajko, wyrób masę i formuj małe kuleczki
- każdego klopsika obtocz w mące
- rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło i wyłóż wszystkie klopsiki
- gdy już przekręcisz je na drugą stronę, dodaj pomidorki
- smaż dotąd aż klopsiki nie będą surowe w środku, a pomidorki pięknie się zmarszczą i puszczą słodki sok
- oprósz porwanymi liśćmi bazylii
Smacznego!
Lidka
No, no wygląda mega! Trzeba korzystać z sezonowych warzyw, póki są !
Pysznie to wgląda! Muszę spróbować
zachecam, jedzonko bardzo smaczne <3