Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych

Autor Pieprzyć z Fantazją

Klopsiki w towarzystwie pomidorków koktajlowych smakują wyśmienicie, sok z pomidorków cudownie otula mięsne kulki!

Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych niby tak zwyczajne danie, a jakie smaczne. Te klopsiki zrobiłam na wzór szwedzkich klopsików Köttbullar, ale urozmaiciłam je dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii. Połączenie bardzo smaczne! Na ogrodzie wyrosły mi piękne małe pomidorki, zawsze wysadzam koraliki, ponieważ są soczyste i słodkie, a takie właśnie wyśmienicie nadają się do tego rodzaju dania.

Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych zrobiłam z mięsa wołowego i przyznam, że takie mięso właśnie polecam. Nie jadam mięsa, ale na mięso wołowe skuszę się od czasu do czasu, inne rodzaje zwyczajnie mi nie smakują.
Klopsiki podaj z tym co lubisz najbardziej, co najbardziej lubi Twoja rodzina.

Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 150 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 – 3 łyżki masła do zeszklenia cebuli
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia klopsików
  • mąka do obtoczenia
  • świeże liście bazylii

Klopsiki w sosie z pomidorków koktajlowych – wykonanie:

  • bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw by napęczniała
  • cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle
  • ziele angielskie roznieć w moździerzu lub zmiel w młynku
  • do mięsa dodaj cebulę, namoczoną bułkę tartą, przyprawy i jajko, wyrób masę i formuj małe kuleczki
  • każdego klopsika obtocz w mące
  • rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło i wyłóż wszystkie klopsiki
  • gdy już przekręcisz je na drugą stronę, dodaj pomidorki
  • smaż dotąd aż klopsiki nie będą surowe w środku, a pomidorki pięknie się zmarszczą i puszczą słodki sok
  • oprósz porwanymi liśćmi bazylii

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

No, no wygląda mega! Trzeba korzystać z sezonowych warzyw, póki są !

kredytnamieszkanie
3 lat temu

Pysznie to wgląda! Muszę spróbować

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x