Jesień ma dla nas dary w postaci pysznych owoców i warzyw, niewątpliwie jednym z nich jest gruszka.
Gruszki w zalewie octowej, to pomysł na smaczne zachowanie smaków jesieni w słoiku. Tak przygotowany owoc może służyć jako dodatek do deserów czy dań wytrawnych, mięs. Z pewnością ubogaci smakowo niejedno danie, dlatego też warto zrobić kilka słoiczków do swojej spiżarni.
Do zrobienia tych przetworów użyłam gruszek z odmiany Konferencja, świetnie również sprawdzą się General czy Leclerck.
Samo przygotowanie i zrobienie tego typu przetworów nie zajmuje dużo czasu, warto więc poświęcić chwilkę i zafundować sobie przyjemność na zimowy czas.
Gruszki w zalewie octowej – składniki:
1 kg gruszek
600 ml wody
250 ml octu jabłkowego
1 laska cynamonu
6 goździków
1 cytryna
1,5 szklanki cukru
Gruszki w zalewie octowej – wykonanie:
- gruszki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż gniazda nasienne, ja swoje gruszki pokroiłam na ćwiartki
- zalej gruszki wodą i wyciśnij sok z połówki cytryny, dzięki temu nie zmienią koloru
- laskę cynamonu połam na mniejsze kawałki, a następnie zagotuj wszystkie składniki na zalewę
- dodaj odsączone z wody kawałki gruszek, gotuj ok. 5 minut aż zaczną robić się miękkie i delikatnie szkliste. Możesz potrzebować więcej czasu na ich gotowanie, a wszystko to zależy od tego jakiej odmiany gruszek używasz.
- ułóż ugotowane gruszki w słoiku, dodaj również połamany cynamon oraz goździki, dolej zalewy z gotowania pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca od góry.
- gdy już dokręcisz pokrywki pasteryzuj słoiki z gruszkami w gotującej się wodzie (woda ma sięgać 3/4 wysokości słoików) przez ok. 5 minut, pokrywki zaczną się wybrzuszać, to będzie pierwszy znak, że już się zapasteryzowały.
- na koniec dokręć pokrywki i postaw do góry dnem, by szczelnie się domknęły
Smacznego!
Lidka